12 hitrih samopregledov

Veste, kako zdravi ste v resnici?

Lasje na krtači opozarjajo na težave s ščitnico, krvavenje dlesni na padec imunskega sistema, rdeče oko na herpes ali vnetje, kri v urinu pa na žolčne kamne … To je samo nekaj hitrih pregledov, ki jih lahko naredimo kar v kopalnici.

Po česanju preverite krtačo za lase

Ker je vsak trenutek približno deset odstotkov las v fazi izpadanja, je povsem običajno, da jih dnevno izgubimo 100 do 150. Kadar se številka bliža 200 ali izpadajo v pramenih, pa je čas, da obiščemo zdravnika. Zato po 20-sekundnem česanju občasno preštejte, koliko las je ostalo na krtači. Morda ugotovite, da vam primanjkuje cinka, železa, biotina ali pa vas celo pestijo težave s ščitnico oziroma druga večja hormonska nihanja.

Dotaknite se nožnih prstov

Raziskovalci univerze North Texas so prepričani, da je upogljivost telesa pri starejših od 40 let dober kazalec zdravja arterij. Manj prožno ko je telo, bolj toge in manj prevodne so žile. Zato preverite, ali se med sedenjem na tleh z iztegnjenimi nogami lahko sklonite čez prste na nogah. Dosežete jih zgolj z blazinicami? Še to ne? Potem si izmerite krvni tlak in preverite tveganje za arterijsko togost. Morda je preplah odveč, a vendarle iz prehrane raje umaknite nasičene maščobe, ki so glavni povzročitelj ateroskleroze oziroma zoženja arterij, ter v vsakodnevno rutino vključite vaje za raztezanje, pilates ali jogo.

Zobna nitka in težave s srcem

Če vam med čiščenjem z zobno nitko krvavijo dlesni, lahko imate bakterijsko vnetje, ki je v kronični obliki nevarno povezano s srčnimi boleznimi. Sproža namreč delovanje imunskega sistema, ki v krvni obtok pošlje snovi, odgovorne tudi za nalaganje maščob na stene arterij.

Nohti

Zdravi nohti so močni, sijoči, odstopanja so najpogosteje povezana s pomanjkanjem vitaminov, mineralov ali beljakovin. Občasno kažejo tudi na slabokrvnost, težave s ščitnico, hormonsko neravnotežje ali psoriazo. Preglejte prst za prstom – vertikalna črta od nohta do obnohtne kožice lahko kaže na melanom, zato se čim prej naročite pri zdravniku, rjavo obarvani deli pod nohtom na glivično obolenje, ki ga je prav tako treba zdraviti, do polovice mlečno beli nohti, ki proti vrhu temnijo, pa na morebitne težave z ledvicami.

Beločnica

Nenadoma porumenele beločnice izdajajo, da ste oči predolgo izpostavljali močnemu soncu brez ustrezne zaščite, medtem ko opozarjajo rdeče na alergije, prehlad, gripo, izsušenost ali celo napovedujejo nastanek herpesa oziroma prenosljivega vnetja oči.

Opazujte urin

Urin mora biti bister in svetlorumen. Res pa je, da na njegovo barvo vpliva marsikaj – od tega, kar popijemo in pojemo, od rdeče pese in dodatkov k prehrani, denimo vitaminov B-kompleksa. Kljub temu temno rumena barva ali sledi krvi najpogosteje kažejo na dehidracijo ali infekcijo urinarnega trakta oziroma na obolenje jeter, kri pa na ledvične kamne ali celo na rak na mehurju.

Pomanjkanje železa

Kadar nam primanjkuje železa, je pretok krvi skozi žile manjši. Zato so površine telesa, ki so običajno žive barve, videti blede. Spodnjo veko potegnite navzdol in ocenite videz mesa, nato poglejte še pod jezik. Če je oboje obarvano svetlo rožnato namesto zdravo rdeče, vas upravičeno skrbi. A ne pričnite kar brezglavo uporabljati prehranskih dodatkov, dokler vam pomanjkanja železa ne potrdi zdravnik. Lahko si povzročite več škode kot koristi. Raje jejte meso, ribe in perutnino, stročnicam, žitu, temnozeleni zelenjavi in suhemu sadju pa dodajte vitamin C ali kisline v sadju oziroma zelenjavi (citronska, jabolčna, vinska, mlečna), ki povečajo absorpcijo železa.

Diagnoza iz robčka

Vzroki za zamašen nos so številni, od alergij, prehlada, sinusitisa do strukturalnih sprememb. Izpihajte se v robček in ocenite, ali je sluz bistra, kar pomeni, da vas najverjetneje muči alergija ali prehlad, rumena oziroma zelenkasta tekočina pa opozarja na infekcije.

Tveganje za osteoartritis

Roko držite pred obrazom, z dlanjo, obrnjeno k sebi, in z zravnanimi prsti. Bodite pozorni na njihovo višino – kazalec ne sme biti krajši od prstanca. Britanska raziskava je namreč pokazala, da imajo ženske s krajšimi kazalci (lastnost, ki je pri moških precej pogosta), več možnosti za nastanek osteoartritisa. Znanstveniki menijo, da je odkritje povezano s hormonskimi spremembami. Pazite na težo in izogibajte se poškodbam sklepov. To seveda še ne pomeni, da se morate odreči vadbi – raziskava iz leta 2012 je pokazala, da je veliko sedenja za sklepe enako škodljivo kot športi z veliko obremenitvijo (npr. tek). Najboljša izbira sta hoja in plavanje.

Kako se starajo oči

Eno oko prekrijte ter glejte v navpične in vodoravne linije okenskega okvirja ali vrat. Ugotovitev, da se vam katera zdi vijugasta ali popačena, najpogosteje kaže na degeneracijo rumene pege (makule). Bolezen je najpogostejši razlog oslabelosti vida po 65. letu, pogosto pa se prične pojavljati že po 50. Obiščite okulista oziroma oftalmologa. Za degeneracijo rumene pege sicer ni zdravila, vendar je zgodnja diagnoza bistvenega pomena za preprečitev slepote.

Vzpenjanje po stopnicah z obremenitvijo

Vzpenjanje po stopnicah zahteva večjo vzdržljivost in boljšo telesno pripravljenost kot enako število korakov po ravnini. Če se lahko po stopnicah do tretjega nadstropja sprehodite brez večjega napora in zadihanosti ter pri tem nesete še nakup iz trgovine ali polno košaro opranega perila, sta vaš kardiovaskularni sistem in ravnotežje v dobrem stanju.

Zdravje črevesja

V obrok vključite koruzo. V zrnih, denimo na storžu ali konzervirano, raje kot predelano. Če v naslednjih 48 urah v blatu ne opazite rumenih lupinic, imate težavo s prebavo. Lupina je namreč težko prebavljiva, zato med potjo skozi črevesje občasno ostane cela. Kar je dobra novica, če želite spremljati učinkovitost delovanja črevesja – kadar se namreč prebava zavleče dlje kot 48 ur, pomeni, da je počasna. Razlog je lahko pomanjkanje vlaknin v prehrani, ki ob prebavi skrbijo tudi za dovod antioksidantov v debelo črevo ter ga tako pomagajo varovati pred rakom na črevesju. Zato jejte čim več vlaknin, ki jih najdete v žitih, oreščkih in semenih, sadju ter vseh vrstah zelenjave, še posebno v zeleni listnati, in stročnicah.

Leave a Reply