Bombastična bakterijska bomba Kombucha

Kombucha je polna antioksidantov in probiotičnih bakterij, ki skrbijo za zdravo črevesno floro…

Kombucha je dobila ime po znanem korejskem zdravniku Kombu, ki so ga leta 141, zaradi prebavnih motenj in želodčnih težav tedanjega japonskega cesarja Keika, dali poklicati na dvor. Kombu je s seboj prinesel čudežno zdravilno gobo, ki se je v tradicionalni japonski medicini tako zakoreninila, da ni manjkala v nobeni čutari japonskih vojščakov. V vzhodni Aziji  velja čaj Kombuche še danes kot eno najvažnejših sredstev za lajšanje težav želodca. Prve resne raziskave o zdravilnih učinkih skrivnostne gobe so naredili v Evropi leta 1913. Največjo popularnost pa je dosegla, ko je v medije pricurljala vest, da so z njo uspešno pozdravili ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je leta 1983 zbolel za rakom. Danes vemo, da ima pitje čaja iz Kombuche veliko zdravilnih učinkov. Ker je polna antioksidantov in probiotičnih bakterij, ki skrbijo za zdravo črevesno floro ima velik vpliv na krepitev imunskega sistema. S svojimi sestavinami aktivno obnavlja naravno mikrofloro v želodcu. Polna je tudi organskih kislin, aktivnih encimov in amino kislin zato pomaga pri razstrupljanju telesa. Ker pospešuje prebavo in metabolizem ima ugoden vpliv na zdravo telesno težo.

RECEPT za čaj iz Kombuche

Potrebščine:

  • čajna goba (pobrskajte po spletu, povprašajte po Facebooku…)
  • velika steklena ali glinena posoda (2,5 – 5 l)
  • gaza, kos blaga ali kaj podobnega
  • gumica
  • plastično cedilo

Sestavine:

  • zelen ali črn čaj (lahko tudi v filter vrečki)
  • 2,5 – 5 l vode, ki jo prevremo in v  njej pustimo namakati čaj
  • suho sadje (slive, smokve, dateljni…)

Postopek:

Voda s katero smo naredili prevretek iz zelenega ali črnega čaja ohladimo na sobno temperaturo in jo vlijemo v posodo v kateri bomo vzgajali Kombucho. V njo damo še pest narezanega suhega sadja (po želji tudi žlico sladkorja ali medu). Na gladino čaja previdno položimo čajno gobo, ki bo mogoče potonila, delno plavala ali pa se v celoti obdržala na površju. Vrh posode prekrijemo z gazo ali kosom blaga, okoli katere pritrdimo gumico.  Vse skupaj pustimo na sobni temperaturi kakšne tri do štiri dni. V tem času bo goba predelala sladkor in čaj spremenila v rahlo kiselkast napitek, ki ga precedimo skozi plastično cedilo v steklenice. Te lahko shranjujemo v hladilniku kakšen teden ali dva vendar ne zapirajte pokrova, saj proces “vrenja” v steklenici še zmeraj poteka. Gobe se dotikajte vedno s čistimi rokami in pazite, da ne pride v stik z kovino.  Postopek ponovite in goba se bo z vsakim  tednom debelila. S trganjem plasti si lahko vzgajate nove gobe. Plast naj bo debela vsaj pol centimetra. Če želite za nekaj časa prekiniti z izdelovanjem čaja, lahko daste gobo v mirovanje. Postavite jo v plastično posodo, preko nje prelijete nekaj Kombuchinega čaja in vse skupaj postavite v hladilnik, kjer bo goba preživela tudi do tri mesece.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja