Hladen tuš?

Obvezno! Za regeneracijo in okrepitev imunskega sistema.

Zaradi Nizozemca Wima Hofa z vzdevkom Ledeni mož, ki si ga je pridobil z legendarnimi podvigi kot so plezanje v kratkih hlačah in sandalih na Mount Everest in Kilimanjaro, večurnim namakanjem v ledenih jezerih in morjih ter po pretečenem maraton čez puščavo brez vode, je postaja krepitev imunskega sistema z ledeno vodo vse bolj popularna. Pritrjujejo pa tudi zdravniki, da se daleč najbolj okrepimo s vsakodnevnim ritualom tuširanja s hladno vodo.

Nizozemec Wim Hof je dokaz, da um nadzira telo in da lahko človek zavestno z močjo uma vpliva na svoj imunski sistem.

Pomehkuženi v coni udobja

Zaradi razvoja tehnologije se je v sodobnem času število nekdanjih zunanjih stresnih dejavnikov na telo močno zmanjšalo. Nenehna dostopnost energijsko bogate predelane hrane in fizična neaktivnost, sta tako odgovorna za dovzetnost na številna novodobna obolenja, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni, rak in nevrodegenerativne bolezni. Za Marka Mattsona, profesorja na Univerzi John Hopkins, je hormeza denimo ena ključnih evolucijskih prilagoditev. »Da so lahko preživeli in se razmnoževali, so morali naši predniki večino časa porabiti za iskanje hrane, za rastlinje rastlin ali lovljenje živali. V veliko primerih je bila zaloga hrane tudi potem omejena, kar je pomenilo preživetveno prednost za tiste, ki so lahko prenesli in se prilagodili obdobjem pomanjkanja hrane.«

Hof trdi, da ga je narava pozdravila. Svoje izkušnje želi razkriti javnosti, saj meni, da lahko narava mnogim ljudem pomaga preboleti najrazličnejše bolezni.

Koristi zmernega stresa

A občasna izpostavljenost zmernemu stresu iz okolja je koristna za organizem, zato je tuširanje s hladno vodo odličen primer takšne hormeze. Ob sproščanju stresnega hormona kortizola se telo namreč odzove s poskusom njene vzpostavitve. In ker gre za kratkotrajen vpliv, ima zgolj pozitivne učinke, podobne izpostavljanju telesa fizičnemu  naporu – v mitohondrijih se močno poveča proizvodnja prostih radikalov. Ti sicer veljajo za škodljive molekule, saj lahko poškodujejo DNK in prispevajo k slabšanju stanja organizma in nastanku bolezni. Toda njihovo zmerno nastajanje, kakršno povzroči telesni napor, celice prisili, da se branijo pred stresom. »Zadeva je podobna cepljenju,« pravi Dr. Michael Ristow, vodja laboratorija za energetsko presnovo na švicarskem Zveznem inštitutu za tehnologijo (ETH) v Zürichu. »Ponavljajoča se izpostavljenost nizkim ravnem prostih radikalov tako spodbudi delovanje obrambnega sistema, ne zgolj proti prostim radikalom, temveč tudi proti drugim škodljivim agensom. Zmeren celični stres, ki ga povzroči telesni napor, je torej še kako dobrodošel«.

Občasna izpostavljenost zmernemu stresu iz okolja je koristna za organizem.

Raje hladen tuš kot počitek

Športniki izbirajo različne metode za preprečevanje vnetja mišic po naporni vadbi, tudi mrzlo prho takoj po treningu. Raziskovalci z oddelka za zdravje in rehabilitacijo na Univerzi Ulster so zato primerjali učinke hladnih ter ledeno mrzlih prh po vadbi v primerjavi z vplivi počitka in sodelujoči v raziskavi so takoj po treningu daljšega teka noge namakali v vodi, ki je imela od 10 do 15 stopinj Celzija. Pokazalo se je, da mrzle prhe v primerjavi s počitkom bistveno bolj zmanjšajo intenzivnost mišičnih bolečin. Kljub pozitivnim rezultatom pa vodja študije, Chris Bleakley, pojasnjuje, da morda obstajajo tudi boljši načini preprečevanja vnetja mišic, recimo namakanje v topli kopeli, tek z umirjenim tempom ali kompresijske nogavice, a zaenkrat ni dovolj podatkov, na podlagi katerih bi lahko določili najboljši način preprečevanja vnetja mišic.

Ker mrzle prhe v primerjavi s počitkom bistveno bolj zmanjšajo intenzivnost mišičnih bolečin, se te metode vse bolj poslužujejo tudi vrhunski športniki.

Prhanje s hladno vodo dvigne razpoloženje

Ko boste prišli izpod hladne prhe, boste imeli tudi ogromno energije in počutili se boste kot prerojeni. Ker pa je zmeraj najhujši začetek, se morate osredotočiti na globoko dihanje in premagovanje instinkta, da bi pobegnili iz kopalnice. A že po kakšnih tridesetih sekundah se bo zgodilo nekaj čudežnega – hladna voda bo postala znosna, saj se živčni sistem počasi navaja na obvladovanje zmernega nivoja stresa. Prav tako zbudi telo in vzpodbudi višje stanje budnosti ter stimulira globlje dihanje. Znanstvene študije so še razkrile, da se količina belih krvnih celic sčasoma poveča in telo ščitijo pred boleznimi.

Kako začeti?

Najbolj enostavno je, da na koncu običajne tople prhe končate s tridesetimi sekundami najhladnejše vode, kar je lahko prenesete. Začnite s stopali in dlanmi, rokami in nogami, potem počasi s trupom in na koncu še z glavo. Skušajte obdržati normalen vzorec dihanja kljub znižanju temperature vode. Zraka ne zadržujte, le izdih naj bo dvakrat daljši od vdiha. Čas pod hladno vodo podaljšujte vsak tretji ali četrti dan za deset sekund, dokler ne dosežete ene minute. Potem ko se boste lahko udobno prhali s hladno vodo nekaj minut, se lahko poslovite od toplih prh in že v začetku pogumno stopite pod hladno. Na začetku je zelo težko, a ne obupajte! Postalo bo lažje.

Leave a Reply