Način življenja ali prehod na druge diete z malo ogljikovih hidratov
Ketonska dieta je način prehranjevanja, kjer največji delež zaužite energije predstavljajo maščobe. Ogljikovi hidrati, kot najmanj zaželen predstavnik makrohranil so v ketonski dieti zastopani v minimalni količini in še to zgolj iz zelenjave, predvsem zelenolistne. Naše telo namreč lahko glukozo proizvede samo, iz drugih virov. Na primer iz laktata in določenih aminokislin. V skrajnem primeru v procesu glukoneogeneze. Uživanje ogljikovih hidratov torej ni nujno potrebno za delovanje organizma, kar pa nikakor ne velja za beljakovine in določene vrste maščob. Predvsem za maščobni kislini omega 3 in omega 6. Esencialnih maščob in beljakovin (kot pove že samo njihovo ime) naše telo ne more proizvesti samo, ampak jih moramo vnesti v telo s hrano. Pri beljakovinah, ki bi jih naj uživali poredko in to v manjših količinah je treba paziti, da prihajajo iz kakovostnih virov. Kot na primer jajca kokoši iz proste reje, meso pašne živine, negojene in mastne ribe (na primer losos)…
Pri izbiri maščob se je treba izogibati različnim predelanim mesninam, ki vsebujejo ogromno zdravju škodljivih nitratov in nitritov. Na ketonski dieti pravtako ni priporočljivo uživati mleka in mlečnih izdelkov, z izjemo čiste mlečne maščobe, ki jo poznamo pod imenom Ghee maslo.
Večina ljudi zmotno misli, da je ketonska dieta oblika visoko proteinske diete. Toda to je zmotno saj večino zaužite energije predstavljajo maščobe. Tipičen obrok na ketonski dieti vsebuje nekaj beljakovin (jajce, kakovostno meso…), naravni vir maščob (različna kakovostna rastlinska olja, Ghee maslo, jajčni rumenjak, avokado …) in veliko sveže, predvsem zelenolistne zelenjave.
Dokazano je, da ketonska dieta zmanjšuje količino t.i. slabega (LDL) holesterola v krvi in dolgoročno vodi tudi k preprečevanju pojava sladkorne bolezni. Zaradi majhnega vnosa ogljikovih hidratov namreč sladkor v krvi ne niha zato trebušna slinavka ni obremenjena z proizvodnjo ogromnih količin hormona inzulina
V začetku diete se telo sooča s pomanjkanjem ogljikovih hidratov in se mora zato ponovno naučiti izrabljati telesno maščobo kot vir energije. V tem času lahko občutimo utrujenost, omotičnost, nemotiviranost, padec in pomanjkanje energije, tudi glavobole. Ko pa telo pade v stanje ketoze in se navadi na porabo ketonov kot glavni vir energije, simptomi izzvenijo in občutimo še več energije kot pred tem.