Ko se ti ponudi enkratna življenjska priložnost, da se preizkusiš v stvari, ki jo najraje počneš, a hkrati odpre kup vprašanj, na katera ne znaš odgovoriti sam, je čas, da začneš iskati pomoč.

Bila je običajna nedelja. Kot je v nadpovprečno dinamični družini novinarke in pravljičarja s tremi odraščajočimi mulci, da o psu ne govorimo, običajna pač lahko. Ko se je v naelektreno okolje petih posebnežev med zahtevnim družinskim pogajanjem o izboru pomivalca posode vmešalo zvonjenje telefona. Za nedeljo dokaj neobičajno. Še veliko bolj neobičajna pa je bila neznana številka klicatelja iz tujine. In čeprav se je v kuhinji na enkrat slišalo le hrčka, začasnega pridruženega azilanta, ki je vneto obračal kolo, sem stežka sledil besedam organizatorja ultra traila 100 Milja Istra: »…takmičenje u Peruju… Startnina u vrednosti od 1680 eura je vaša! Odlučiti se morate u roku od petnajst minuta, inače čemo nagradu podijeliti drugome…« Čakaj. Ni mogoče. Govori o preizkušnji na mejah vzdržljivosti, ultra Marathonu Des Sables Peru 2017, ki sem jo naključno zasledil na facebooku ter se v žreb prijavil zgolj zato, da bi kot svež zasvojenec z dolgimi tekaškimi brezpotji zaljubljenost v življenje in naravo širil s svetom?    Z zmedenimi občutki ob srečnem žrebu ter prvi nagradi, ki zaradi strogih omejitev družinskega proračuna nikoli ne bo moja, sem ženi začel opisovati neverjetnih 250 kilometrov proge. Ki bo 1000 običajno neobičajnih ljudi 26. novembra letos prvič peljala na preizkušnjo med perujske puščavske sipine. Na šestdnevni tekaški fairplay s samim seboj. “Čez manj kot tri tedne bodo krenili iz…,” sem se boril s plazom vznesenosti, panike in obžalovanja, ki ga je z zgolj enim vprašanjem presekala pragmatična ženska logika: “Misliš, da se ti bo v življenju še ponudila takšna priložnost? Pokliči. Greš.” In po vseh predalčkih začela iskati kontakte ljudi,   ki bi me bili pripravljeni podpreti.

Na srečo te življenje v veliki družini dobro obrusi in zdaj smo skupaj na tej ladji, ki me po razburkanem, negotovem morju, med številnimi družinskimi in službenimi obveznostmi, treningi ter organizacijskimi pripravami nezadržno pelje proti Peruju. Malce smo zaskrbljeni, a tudi zelo radovedni.
Hvala vsem, ki ste mi do sedaj pomagali, da skupaj realiziramo projekt Marathon Des Sables Peru 2017.

Beyond our limits. Together. Hvala.