Ne dehidriramo samo v vročini

Radi mislimo, da lahko dehidriramo samo ob poletnih vročinskih udarih in da so ogrožene predvsem občutljive skupine, kot so starejši, otroci, nosečnice, športniki ali fizični delavci. A dehidriramo lahko veliko pogosteje, celo zaradi bolezni, ko v telesu zaradi stresa potekajo številni proces in ker se pomanjkanje vode v organizmu kaže na več ravneh, smo enako ranljivi vsi.

V največjo skupino ogroženih sodijo vzdržljivostni športniki…

Toplota in gibanje

Ker je poletje za nekatere čas oddiha za druge pa tudi priložnost za nabiranje novih moči, vzdrževanja in stopnjevanja kondicije, je zaradi ekstremnejših toplotnih pogojev in izpostavljenosti čezmernemu segrevanju precej pozornost treba nameniti nadomeščanju tekočine oziroma dehidraciji. Če ste bolj med aktivnimi vam bo najbrž zanimiv podatek, da že samo za dva  odstotka dehidrirana celica zmanjša telesno zmogljivost. In če gre verjeti raziskavam, to pomeni za okoli deset odstotno zmanjšane moči ter osem odstotno zmanjšane hitrosti. Nekateri športni navdušenci mislijo, da telo lahko navadijo na dehidracijo, a na dolgi rok si s tem samo delajo škodo. Dehidrirane celice namreč delujejo slabše, z dolgotrajno ali ponavljajočo se dehidracijo pa načnemo tudi telesne funkcije. Kot opozorilni znaki se lahko pojavijo vnetja, na primer sečil. Če ste aktiven športnik in zjutraj občutite rahlo bolečino v predelih ledvic, je to lahko znak, da telo prevečkrat izpostavljate dehidraciji. Če boste takšne signale ignorirali, se boste počutili vedno slabše. Ob dodatni vročini ali močnem prehladu ter padcu imunskega sistema pa se lahko stvar hitro zakomplicira in ledvična funkcija ob dehidraciji in vnetju popolnoma odpove.

Še posebej v poletnih mesecih je treba precej pozornost nameniti nadomeščanju tekočine

Koliko in kaj piti

V strokovni literaturi so podatki o tem, koliko tekočine moramo popiti, dokaj enotni –  od litra do dveh in pol na dan, odvisno od letnega časa, telesne aktivnosti, hrane, pa tudi od  individualnih razlik. Z rednim pitjem čez ves dan in dodatnim vnosom pol ure pred in po intenzivnejši aktivnosti, boste zagotovo zadostili potrebam, med vadbo v vroči in vlažni klimi pa v rednih časovnih intervalih popijete približno liter na uro oziroma 0,25 litra vsakih petnajst minut.

Količino in sestavo napitka prilagodite stopnji aktivnosti, individualnim potrebam in vplivu zunanjih dejavnikov. Kadar se bo izguba tekočine začela približevati desetim odstotkom izgube telesne mase, vas lahko problem z znojenjem, premalo pitja in posledično izgube elektrolitov, predvsem natrija, privede do toplotnega udara ter cirkulatornega kolapsa.

Zato ob večjih, dalj časa trajajočih fizičnih naporih ter hudem potenju in vlažni klimi samo voda ni dovolj za nadomeščanje izgubljene tekočine. S pospešenim znojenjem se namreč izgubljajo pomembni minerali, predvsem elektroliti, kot so kalij, kalcij, natrij, magnezij, klor, ki jih najhitreje nadomestimo z elektrolitskimi pripravki in napitki.

Ob večjih, dalj časa trajajočih fizičnih naporih ter hudem potenju in vlažni klimi samo voda ni dovolj za nadomeščanje izgubljene tekočine

Napitki za športnike

Glede na to, da je na tržišču ogromno različnih tekočin, ki obljubljajo boljše športne dosežke, naj pojasnimo, da se športni napitki v grobem razlikujejo po vsebnosti ogljikovih hidratov in elektrolitov, od tega pa je odvisna hitrost praznjenja napitka iz želodca in absorpcija tekočine iz tankega črevesja. Ločimo tri glavne skupine:

Hipotonični so namenjeni vzdrževanju hidriranosti telesa pred športno aktivnostjo ter za nadomeščanje izgubljene tekočine oziroma za rehidracijo takoj po športni aktivnosti. Nekaj napitkov, ki sem jih sam preizkusil: Premium elektroliti v prahu, Namedsport

Izotonični napitki imajo podobno koncentracijo kot telesne tekočine, zato so primerni za drugo fazo regeneracije po aktivnosti, ko je rehidracija že skoraj končana in je naš glavni cilj regeneracija energijskih zalog. Med drugimi poskusite Fit Active vplab. Prav tako je takoj po vadbi priporočljivo zaužiti hitro in lahko prebavljive beljakovine v obliki praškov, ki se mešajo z vodo: Amino Fuel,  Power protein plus

V zadnjo skupino pa sodijo t.i. hipertonični napitki z veliko količino ogljikovih hidratov, namenjeni dopolnjevanju energijskih potreb med vadbo ali tekmovanjem. Med drugimi zelo priporočam BCAA Amino-Hydrate, Carb-X, High5 Energy source, SIS Go ElectrolyteCarbo basic plus, CR7 Drive, OTE Energy

Na tržišču je ogromno različnih napitkov in vsi obljubljajo boljše športne rezultate

Najboljša absorbircija napitka s temperaturo med 10 in 18 stopinj Celzija

Pravilno hidracijo lahko med drugim določite tudi z barvo urina. Prozoren ali rahlo rumenkasto bister pomeni zdravo in dovolj hidrirano telo. Zlato rumena barva urina je znak dehidriranosti.Če je vaš urin zmeraj temno rumene barve pomeni, da na splošno premalo skrbite za napajanje telesa. Pijte več navadne vode ali nesladkanega čaja.Če pa je vaš urin temnejši z odtenkom rjavkaste in z močnim vonjem, pomeni, da ste že močno dehidrirani in bi bilo dobro, da se o tem posvetujete z zdravnikom.

Še več člankov na temo dehidracije: Piti ali ne biti, to je sedaj vprašanje, Elektroliti – tako majhni, a ključnega pomena in Dobro hidriran je pomembno biti vsak dan, ne samo na dan tekme.

Leave a Reply