Rdeča pot

RDEČA pot, razteza se na 16-tih kilometrih in 556 višinskih metrih, je namenjena izkušenejšim trail tekačem, ki iščejo dober trening ali izziv. Slikovita in razgibana trasa poteka večinoma po ozkih gozdnih poteh in nekdanjih vlakah, slaba dva kilometra pa tudi po makadamskih cestah. Že takoj po startu se strmo vzpne po priljubljeni sprehajalni poti na Piramido, ki je med najpomembnejšimi zgodovinskimi simboli Maribora. Na tem 386 m visokem griču nad mestom, imenovanem tudi Grajski hrib (Schlossberg), so na začetku 12. stoletja postavili mejni grad kot središče Podravske marke (Marchburch), po katerem se je kasneje poimenovala naselbina pod njim. Danes na vrhu stoji kapelica pri kateri se bodo tekači ob glasnem zvonjenju usmerili navzdol in na odcepu desno ostro zavili v gozd. Tam jih čaka dober kilometer razgibane gozdne poti, prepredene s koreninami stoletnih dreves, nato pa kratek vzpon po makadamski cesti, kjer se po treh in pol kilometrih tekači, ki so izbrali krajšo, 7 kilometrsko ZELENO pot, odcepijo levo.

»Rdeči« nadaljujejo po gozdnem grebenu, ki jih bo pripeljal na priljubljeno pohodniško pot na bližnji, 596 metrov visok hrib, Sveti Urban. Cerkev z istim imenom bodo tekači zagledali po dobrih 5 kilometrih teka, ko bodo iz gozda prišli na planoto, kjer jih bo čakala tudi prva okrepčevalna postaja. Makadamska cesta nato zavije levo navzdol in v gozd, kjer sledi nekaj težavnejših kilometrov, saj se gozdna pot nenehno dviga in spušča vse do zaključnega strmega vzpona na gozdni meji s starim sadovnjakom. Na vrhu sledi spust v naselje Rošpoh mimo Dajčmanove kapelice in še en pretežno strm vzpon proti grebenu Vinarje. Ozka, pretežno ravninska potka med nasadi sadovnjaka in ob ograji, bo tekače kmalu zapeljala v gozd, iz katerega se bodo po slabem kilometru in pol vijugasto spustili po makadamski poti, ki se v zadnjih 200 metrih zaključi v asfalt, nato pa, na najbolj strmem delu, ki ga bodo le redki uspeli preteči v celoti, zavije levo v gozd. Na srečo ni predolg, zaključi pa se na delu makadamske poti, ki so jo že pretekli, vendar v obratni smeri. Po njej sledi kratek spust ter zavoj v desno, kjer se rdeča pot ponovno spoji z zeleno, do druge okrepčevalne postaje na 13 kilometru in vse tja do cilja (opis zadnjega dela poti- glej ZELENA pot- drugi del).

 Zelena pot

ZELENA pot je primerna za tekače, ki so se šele pred kratkim začeli spogledovati s tekom v naravi, pa tudi za tiste, ki bi radi naredili dober, hiter in kratek trening. Dolga je 7 kilometrov in na njej je treba premagati slabih 300 višinskih metrov. (opis prvega dela poti- glej Rdeča pot-prvi del).

Po levem zavoju kmalu sledi še en zavoj v levo iz makadama na gozdno pot, ki se počasi dviga. Na vrhu bo prva okrepčevalna postaja za »zelene« in druga za »rdeče« tekmovalce. Takoj zatem sledi strm in tehnično zahteven krajši spust, ki se po slabem kilometru zaključi v valovit iztek na makadamsko cesto. Iz nje bodo tekači zavili levo, smer Piramida, in takoj spet desno ob vinogradih, ki jih loči ograja. Po slabem kilometru razgibanega spusta bodo pritekli do ribnika, ob katerem se bodo usmerili navzgor in zavili desno mimo velikega športnega montažnega šotora MP zone ter za njim ponovno zavili levo v gozd. Sledi še rahel vzpon in desni zavoj ter spust k zadnjemu od treh ribnikov Mariborskega mestnega parka. Po polkrožnem zavoju okoli njega se proga še zadnjič povzpne po gozdni poti do desnega odcepa na makadam, kjer sledi samo še spust do cilja.

Modra pot

MODRA pot je namenjena pohodnikom in poteka po priljubljeni sprehajalni poti na Piramido. Po doseženi najvišji točki, pri kapelici se bodo pohodniki spustili nazaj do razcepišča in pot nadaljevali po severozahodnem delu Piramide do asfalta in v cilj. Tisti, ki bodo želeli, lahko pot krožno večkrat prehodijo, saj bomo na kapelici preštevali skupne vzpone in jih s pomočjo sponzorjev in donatorjev »pretvorili« v denarno valuto.

VSE UDELEŽENCE OPOZARJAMO, NAJ BODO OB SPUSTU IZ PIRAMIDE, PRI PREHODU NA ASFALTIRANO CESTO, KLJUB DELNI ZAPORI ŠE POSEBEJ PREVIDNI!!!