Športni copati NVii – Forest 2

Čeprav imam svojega favorita in kljub temu, da sem že preizkusil skoraj vse znamke in modele športnih copat za trail, me včasih še zmeraj zamika preizkusiti kaj novega. Tokrat sem naletel na čevlje Finskega proizvajalca Mud racing, ki je za svojo blagovno znamko športnih copat izbral ime NVii. V ponudbi imajo tudi oblačila in dodatke za različne vrste teka v naravi, ki jih tržijo pod imenom No name.

Usmerjeni v proizvodnjo čevljev za teke v naravi

Copate NVii, ki jih trenutno lahko dobimo v dveh modelih, Crazy light in Forest, odlikujeta zelo majhna teža ter minimalizem v vseh pogledih. Pri obeh pa lahko izbirate še med jeklenimi ali gumijastimi čepki ter različicami, ki se razlikujejo zgolj v detajlih. Najlažji model čevlja NVii je Crazy Light XXC (169 g), namenjen Cross country in orientacijskim tekom, kjer se podlaga ves čas spreminja (trava, makadam, blato, asfalt…).

Minimalizem je tisto kar odlikuje linijo NVii copat, ki so usmerjeni za teke v naravi…

Neznosna lahkost teka

Kot trail tekača me je seveda bolj zanimala linija Forest, ki ponuja tri modele: Forest 1, Forest 2 in Forest TT. Odločil sem se za test copata Forest 2, ki je srednje blažen in tehta zgolj 219 gramov. Za primerjavo – Hokin model Torrent 2, ki je med lažjimi modeli za trail tek, tehta 255 gramov, Salamonov S lab Ultra 2 pa 249 gramov.

Sprva sem bil ob pogled na sprednji del čevlja, ki je izrazito ozek, nekoliko zadržan. Prav tako sem pogrešal tanko zaščitno gumo čez palec, ne samo v čelnem delu copata. Do zdaj sem namreč vse čevlje, razen Salomonovih modelov S Lab ultra 2 in Sense Pro 3, potrgal ravno na prehodu iz gumiranega na tekstilni del. Čeprav so bili podplati, blaženje ter školjka in zunanji tekstilni del še v relativno dobrem stanju. Kaj se bo zgodilo na Forest-u 2 bo pokazal čas.

Na modelu Forest 2 pogrešam tanko zaščitno gumo čez palec. Kaj se bo zgodilo s tekstilom na robu z gumo, bo pokazal čas…

Blaženje si lahko “nastavite” z menjavo dodatnega debelejšega vložka, ki ga dobite skupaj s copati

Ko sem čevlje obul prvič, sem opazil, da so malenkost večji od številke, ki jo nosim običajno. Kljub zelo ozkemu videzu sprednjega dela, pa prsti in obe stranski glavi stopalnice niso pretirano utesnjeni. Zelo dobro zaobjamejo nogo in tako ne prihaja do zdrsov znotraj školjke. Občutek stika s podlago je odličen in odriv dobro nadzorovan. Čepki učinkovito »primejo« na makadamu kot gozdnih poteh posutih s koreninami, odpadlimi vejami in kamni. Tudi blatne predele mi je uspelo preteči brez pretiranih zdrsov. Najdaljši trening, ki sem ga naredil s copati je bil dolg 25 km. Mogoče bodo težji tekači pogrešali več blaženja, a copat je narejen za tekmovanja in hitre treninge. Več blaženja bi zagotovo prineslo tudi kakšen gram več in v to kategorijo sodi model Terra TT s 229 grami in malenkost širšim sprednjim delom, ki ga prekriva tudi podaljšana guma čez prste. Zaradi vmesnega podplata, ki ščiti stopalo pred ostrim kamenjem, pa je model primernejši tudi za malo daljše razdalje.

Čepki učinkovito »primejo« na vseh vrstah, tudi blatnih podlagah.

Noga ostaja zahvaljujoč Superfabric-u in visoki gumi dolgo časa suha

Forest 2 se zelo dobro obnese na nekoliko mokrih in blatnih podlagah. Zaradi zaščitne gume ob robovih, ki je visoka 2 – 3 cm, ter posebnim vodo-odbojnim, trpežnim ter paro-prepustnim, dihajočim materialom Superfabric, ostaja stopalo veliko časa suho. Zanimivo je, da ob nakupu dobite še dodatne vložke, ki se razlikujejo po debelini. Zato si lahko »udobje« v čevlju uravnavate sami. Nad čevljem Forest 2 bodo zagotovo navdušeni nekoliko lažji tekači, ki dobro obvladajo tehniko teka po prstih oz. prednjem delu stopala. Padec peta prsti je namreč zelo majhen in kljub brskanju po njihovi spletni strani tega podatka žal nisem zasledil. Meritve, ki sem jih naredil doma, so pokazale 6 mm, kar je  standard za tekače, ki na podlago pristajajo na sredini ali sprednjem delu stopala.

Pred vdorom vode vas bo zaščitila visoka guma, ki je nameščena vzdolž celega čevlja.

Leave a Reply