Športnice in menstruacija, 1. del

Kako trenirati in ohraniti zdravje


Zelo pogosto se zgodi, da ženske ob napornejših treningih in strožjih prehrambnih režimih ne izgubijo le telesne maščobe, temveč tudi menstruacijo. Še posebno v poletnih mesecih si ob tej spremembi navadno ne delajo skrbi, čeprav bi si jih morale. Z izgubo menstruacije v rodni dobi telo namreč sporoča, da je izčrpano.

Menstrualni cikel

Kako delujejo hormoni

Ovarijski oziroma menstrualni cikel je niz sprememb v ženskem telesu, povezanih z izločanjem spolnih hormonov iz jajčnikov, estrogena in progesterona, zaradi katerih je telo pripravljeno na zanositev. V obdobju pred ovulacijo, pod vplivi hormona, ki stimulira folikle (FSH), in luteinizirajočega hormona (LH) prične zoreti jajčna celica. Oba poskrbita tudi za to, da se v krvi dviguje vsebnost progesterona. Pred ovulacijo prevladuje gonadotropin iz FSH, dominantni spolni hormoni pa so estrogeni. Koncentracije estrogena dosežejo vrhunec okoli 48 ur (nekje dva dni) pred ovulacijo, ki je odgovor na hitro rast LH. Posledično se jajčna celica, ko dozori, iz Graafovega folikla izloči v trebušno votlino, od koder bo dospela v jajcevod, kjer bo lahko oplojena. Majhna cistična tvorba, iz katere je prišlo jajčece, se spremeni ter se transformira v hormonsko aktivno strukturo, t. i. rumeno telesce. Glavni hormon, ki ga izloča, je progesteron in njegova koncentracija  je v primerjavi z estrogeni v času celotnega cikla precej višja.

Pomen hormonskega ravnotežja

Menstruacija pa ni le pogoj, priložnost za razmnoževanje, pravzaprav je stranski produkt dobrega hormonskega ravnotežja v ženskem telesu. Povedano drugače – kadar jo izgubite ali je neredna, pomeni, da utripa rdeča luč na nekakšnem hormonskem semaforju, katerega opozorila je treba jemati resno. V primeru amenoreje denimo sporoča, da se je proizvodnja estrogena in progesterona nevarno znižala, oba pa sta nujno potrebna za izgradnjo trdnih kosti in vitalnost ter vplivata tudi na pozitivno razpoloženje. Prav zaradi povezave med estrogenom, progesteronom in zdravjem kosti veliko mladih žensk, ki imajo v rodni dobi težave z menstruacijo ali jo celo izgubijo, konča s šibkejšimi od svojih osemdeset let starih babic, kljub dodatnemu vnosu kalcija in vitaminov D in K.

Simptomi in posledice

Utripanje hormonskega semaforja pa žal ni tisto, kar ženske pripelje k zdravniku. Veliko pogostejša je skrivnostna bolečina v stegnu, tako razširjena posledica stresa, da zanjo v angleščini celo obstaja ime: female athlete triad. Simptomi so vsaj trimesečni izostanek menstruacije, zmanjšana kostna gostota in pomanjkanje energije, vključno z motnjami prehranjevanja. A težav še ni konec, estrogen in progesteron ter tretji spolni hormon testosteron imajo širok spekter vplivov na telo: od utrujenosti in pomanjkanja energije, motenj spanja, izpadanja las ali pri nekaterih povečane poraščenosti obraza, mrzlih rok in nog, težav s kožo, do kopičenja telesne maščobe okoli pasu, počasnega celjenja ran, kroničnih vnetij, anksioznosti, nizke samopodobe in/ali depresije, slabokrvnosti …

Žensko telo je zelo občutljivo na pomanjkanje energije…

Energija in menstruacija

Kje in zakaj se torej zatakne športnicam? Preprosto zato, ker je žensko telo zelo občutljivo na pomanjkanje energije. Kadar ste na dieti, še posebno nizkokalorični, ali celo preskakujete obroke in ob tem še vsak dan naporno trenirate, se telo na negativno energijsko bilanco odzove, kot bi bilo ogroženo preživetje – z izključitvijo vseh nevitalnih funkcij, med katerimi je tudi razmnoževanje. Tako nenadoma postanete začasno neplodni, z diagnozo hypothalamic amenorrhea.

Leave a Reply