Športnice in menstruacija, 2. del

Vloga leptina

Današnje deklice dobijo prvo menstruacijo veliko hitreje kot smo jo dobile me, kaj šele naše babice. Strokovnjaki domnevajo, da se razlog skriva v povečani povprečni telesni teži. Maščoba namreč proizvaja hormon leptin in ko deklica doseže zadostno težo, hipotalamus prejme sporočilo, da se menstrualni cikel lahko začne. Natančno nasproten proces pa se zgodi, kadar je teža prenizka in je hrane premalo, tudi pri odraslih ženskah – količina leptina se zniža in hipotalamus “stikalo” za razmnoževanje preprosto izključi.

Količina leptina, ki je odvisna od zadostne količine maščob v telesu je odgovoren za menstruacijo…

Stres

Seveda obstajajo razlike, kako hitro se bo telo odzvalo na pomanjkanje, najsi bo v energijski bilanci, osnovnih hranilih ali maščobi, vendar je dejstvo, da se prej ali slej bo. In stres razmere v telesu le še poslabša – ob vsakdanjem pritisku, od službe, šole, financ do medosebnih odnosov, se športnice spopadajo še s visoko fizično obremenitvijo. Vse to so razlogi, ki še hitreje privedejo do začasne neplodnosti, kot tedaj, ko je simpatični živčni sistem (SNS) oziroma sistem “obrambe in napada” preobremenjen: pri jemanju prevelikih odmerkov poživil, kot je kofein, kadar nam ne uspe našega parasimpatičnega živčnega sistema umiriti dovolj pogosto ali dovolj globoko, če smo nenehno samokritični, perfekcionisti in nagnjeni k popolnemu nadzoru, če premalo spimo, izpuščamo obroke ali želimo prehitro, preveč restriktivno ali prepogosto hujšati ter izvajamo prezahtevne, visoko intenzivne treninge (denimo crossfit ali intervalne sprinte). Stresni hormoni ob tem ostajajo na visokih obratih, telo pa je prepričano, da nevarnost na nas preži za vsakim ovinkom. Medtem ko se telo bojuje z nevihto, res ne bi bilo pametno, da bi se še razmnoževali, mu ob tem sporočajo hormoni.

Ob vsakdanjem pritisku, od službe, šole, financ do medosebnih odnosov, se športnice spopadajo še s visoko fizično obremenitvijo…

Vitamini in minerali

Raziskave zdravnikov pri vrhunskih športnicah, ki so zaradi zahtevnih treningov izgubile menstruacijo, so pokazale, da se je ta po dodajanju nekaterih mineralov in vitaminov k prehrani vrnila kljub enako nizkemu kalorijskemu vnosu, kar je presenetilo najvidnejšega raziskovalca na tem področju, nutricionista Johna Berardia. “Bil sem presenečen nad odzivom telesa – takoj ko smo dodali vitamine in minerale, se je menstruacija namreč vrnila, če smo jih odstranili, pa ustavila.” Zato so upravičeno sklepali, da energijski primanjkljaj morda ni toliko problematičen, kot je pomanjkanje pomembnih hranil. Stanje izboljša tudi dodajanje za pest velike količine “počasnih” ogljikovih hidratov, še posebno po treningu. Žal se jim, še zlasti škrobnatim živilom, velika večina športnic prav tako odreka in rezultat je enak – hormonske motnje, amenoreja in pretiran fiziološki odziv na stres. Povečana želja po sladkarijah pred menstruacijo namreč ni naključje.

Kaj lahko storite, če menstrualni ciklus postane nereden ali se v celoti ustavi:

  • se prepričajte, da ustrezno zadovoljujete energetske potrebe telesa
  • zmanjšajte vadbo ali intenzivnost
  • pogosteje počivajte
  • razmislite o dodajanju kakovostnih vitaminov in mineralov
  • prilagodite vnos ogljikovih hidratov
  • ne pozabite, da se hormoni odzivajo tudi na misli in občutke
  • obiščite zdravnika, da bi izključil resnejše zdravstvene težave

Tudi moški niso izjema

Hormonsko ravnotežje se ne poruši le športnicam, enake težave imajo sicer zdravi moški na nizkokaloričnih dietah, v kombinaciji z izčrpanostjo zaradi psihofizičnega stresa ali napornih treningov, ki lahko peljejo v bolezen. Le hormonski semafor je drugačen – najpogostejše opozorijo so težave s ščitnico, prav tako padec testosterona, saj je povezava s hipotalamusom-hipofizo-testisi enaka tisti z jajčniki. Moški morajo biti zaradi manj očitnejših opozoril še previdnejši.

 

Leave a Reply