TEKAŠKI COPATI SALOMON S LAB ULTRA 3

Vsi, ki se ukvarjate z trail tekom najbrž zelo dobro poznate Salomonovo kolekcijo tekaških copat S Lab. Sam kot tekač na ultra razdalje sem z nestrpnostjo pričakoval nov model S-Lab Ultra 3, ki je prišel na tržišče v začetku leta, pri nas v Sloveniji pa ga je moč dobiti od septembra.

V prispevku vam bom predstavil razvoj modela S-Lab Ultra in najopaznejše razlike med kolekcijami. Najstarejši brat S-Lab Ultra, ki ima svoje korenine v modelu S-Lab Sense Ultra je razveselil trail tekače spomladi 2018. Pri njegovem snovanju je pomagal eden najboljših gorskih, trail in ultratrail tekačev, zmagovalec UTMB 2017 Francois D’Haene.

Da smo dobili tako dober model športnega copata kot je S Lab Ultra je delno “kriv” tudi Francois D’Haene

Povedati moram, da sem imel možnost preizkusiti oba modela in ker sem pri S-Lab Sense Ultra močno trpel, saj je bil v prednjem delu copat zelo ozek in trd, tako da sem že po slabih 40 kilometrih teka staknil nekaj črnih nohtov in bolečih prstov, sem bil posledično tudi pri S-Lab Ultra precej skeptičen.

Prednji del copata S Lab SENSE Ultra iz kolekcije 2017 je bil zelo ozek in trd

Toda takoj, ko sem copate nataknil sem preprosto vedel, da bo tek z njimi prava poezija. Nisem se motil. Lahkotnost, dobra odzivnost, fleksibilnost, okretnost in dobra podpora stopalu so lastnosti, ki bi jih lahko naštel takole na prvo žogo. Najbolj pa me je presenetilo to, da nisem čutil nobene »utesnjenosti« stopala. To česar sem se najbolj bal, se je v trenutku razblinilo: copat je bil v prednjem delu mehak in dovolj širok, da so lahko prsti svobodno (za)»dihali«.

S Lab Ultra je prišel na tržišče spomladi 2018 in nad njim sem bil več kot prijetno presenečen.

Ravno to, da je model S Lab SENSE Ultra iz kolekcije 2017 zelo ozek in trd, je bil namreč največji razlog, da sem »presedlal« na znamko Hoka ONE ONE in njuna modela Speed Goat ter Torrent. Razlika med njimi je seveda tudi v blaženju, kar je Hokin zaščitni znak in temu bi pripisal tudi njeno »množično« popularnost in uporabnost. Veliko tekačev je namreč (pre)težkih pa tudi tečejo tako, da pristajajo na podlago s celotnim stopalom ali na peto. Salamon S-Lab Ultra tega ne omogoča, saj je bistveno manj blažen copat, ki s svojim 8 milimetrskim »padcem« (petni del je na višini 26 mm, prstni pa 18 mm) naravnost sili v tehniko teka »na prste«. Tako se tistim, ki takšnega teka niso vajeni, noge tudi hitreje utrudijo.

Zaradi zatekanja stopal na dolgih razdaljah, navadno kupim copate, ki so za pol številke večje od moje običajne številke. Zato sem pri Hoki imel težave z dobrim oprijemom celotnega stopala in mi je včasih, predvsem na neravnih gorskih naklonih poraščenih s travo noga v njih nekoliko »poplesovala« (najbolj je bilo to opazno pri modelu Mafata Speed).

Ko obujem katerikoli model S Lab Ultra pa imam občutek, kot da imam na nogi nogavico, ki se popolnoma prilega stopalu. Tako ne prihaja do drgnjenja in prej omenjenega poplesovanja stopala, za kar pa ob posebnem »rokavu«, ki je všit v jezik, poskrbi tudi sistem hitrega in enostavnega zavezovanja preko dveh »krilc« na vsaki strani, zaradi česar je pritisk enakomerno porazdeljen po celotnem stopalu, kar pa je eden izmed zaščitnih znakov znamke Salomon.

S Lab Ultra 2 se od predhodnjega modela bistveno ne razlikuje.

Edina pomanjkljivost, ki bi jo izpostavil pri modelih S-Lab Ultra in S-Lab Ultra 2 je zgornji del čevlja, kjer poteka čez prstni del prevleka iz tanke gume. Na meji oz. »pregibu« med tkanino in gumo se čevlji dokaj hitro strgajo, saj se tam ustvarja največji pritisk oz. sila, ki jo na tkanino iz spodnje strani ustvarja palec.

V začetku leta, ki ga je zaznamovala korona je prišel na tržišče popolnoma prenovljen model S Lab Ultra 3

Ob odličnem oprijemu in prileganju stopala sem bil navdušen tudi nad oblikovanostjo »šajsije« in vložkom, ki oba zelo dobro podpirata stopalni lok. Podplati s čepki, ki so narejeni iz zelo mehke gume, zaradi česa se dokaj hitro obrabijo in zato odsvetujem tek po asfaltu, se zelo dobro oprimejo različnih, tudi mokrih podlag. Paziti je treba edino na vlažne korenine in gladke skale. Sicer pa ne poznam modela čevljev, ki bi na takšnih podlagah zagotovil sto odstotni oprijem.

Pri S-Lab Ultra 3 so po zgledu prav tako odličnega copata Sense Pro 3, ki je namenjen krajšim tekaškim »izletom« v naravi, gumo iz dveh različno debelih plasti malenkost podaljšali in lepo, mehko zaokrožili v celotni prednji del čevlja. Tako noga ostane suha tudi, če stopimo v kakšno manj globoko blato ali lužo in čas bo pokazal kako trpežna je guma in tkanina na pregibu.

Kar se tiče bistvenih razlik od predhodnjih dveh modelov, bi izpostavil še oblazinjen del jezika z malenkost drugačnim »žepkom« za shranjevanje vezalk. Na delu kjer pride do križanja vezalk, se lahko pojavijo neprijetne bolečine in v skrajnosti tudi vnetja vezi, predvsem pri tekačih z malo višjim nartom in če si vezalke premočno zategnemo. Tisti z višjim nartom boste imeli tudi malo več težav z samim obuvanjem copat, saj je novost modela S Lab ultra 3 nekoliko podaljšan elastičen del blaga, ki nogo v predelu gležnja še bolj oprime in izboljša samo stabilnost stopala oz. noge. Zraven tega pa preprečuje, da nam v copat zaide kakšen kamenček, vejica ali kaj podobnega.

Pri obuvanju zato svetujem, da vezalko popolnoma odprete, jo razljahljate, čevelj nekoliko razprete in preden potisnete nogo vanj, primete za jezik in zgornji del pete. Žlica za obuvanje vam bo pri tem prišla še kako prav. Tudi »krilca«, ki sta jih imela modela S Lab Ultra ter S Lab Ultra 2 in so pri zavezovanju poskrbela za enakomernejšo porazdelitev pritiska po celotnem stopalu so pri modelu S Lab Ultra 3 odstranili in jih nadomestili s popolnoma novim sistemom, ki deluje res odlično in nogo še bolj enakomerno oprime. V čevlju vam bo postalo »udobno« že po nekaj pretečenih kilometrih, ko se bo le ta malenkost zmehčal in ulegel po vašem stopalu.

Salomon je tako s serijo S Lab Ultra popolnoma zadel svojo poslanstvo: oblikovati vrhunski čevelj za tekme na ultra razdaljah. Zato se že veselim, da svoj vijolični par popeljem na številne skupne dogodivščine.

TEHNIČNI PODATKI

Padec peta/psti : 8 mm ; Teža: 550g (par, velikost EU 42)

Ste že preizkusili tekaške copate Salomon S-Lab Ultra? Se strinjate s prebranim in slišanim? Kakšno je vaše mnenje? Temu mnenju dodajte svoj komentar in delite svoje izkušnje in strast do teka z drugimi.

Če še niste naš naročnik vas vabimo, da se prijavite tukaj na naše novice. Tudi vi lahko postanete del skupnosti Ultra + Robert ter skupaj z nami delite nasvete, izkušnje in zgodbe z drugimi kolegi tekači.

Leave a Reply