Tokrat Oman

Malo drugačen. Mističen. Ob pesku, vročem dnevu, mrzli noči in 140 kilometrih me čaka predvsem veliko skal. Robusten, hribovit teren s strmimi vzponi in spusti. Ekstremen v vseh pogledih. Tudi v tem, da bo na najvišji točki dosegel skoraj 3000 m nadmorske višine in slabih 8000 m skupaj po prihodu v cilj. Veliko vprašanj, malo odgovorov torej, a bodo jasni že kmalu po startu. Treba se bo prepustiti. Si zaupati. In ker tekma ni etapna, spet teči z “glavo”. Ker tehnično zelo zahtevni deli ne bodo dopuščali odklopa, pa pamet še v noge!

Oman, prihajam....
Pamet v glavo in noge…

Dušana, ki se bo tokrat boril z mano, še bolj šibi teža tesnobnih vprašanj, ki jim, da je stiska popolna, družbo delajo poškodbe, premalo treningov in izkušenj z mednarodnih trailov – res čudovita zmes norosti in bolečine. Čeprav je borec, ki je s trmo ukroti že marsikatero mulo, so bolečine v narastišču ahilove tetive, ki se mu vlečejo že dobri dve leti, pravkar dosegle vrhunec. Hraber je, brez dvoma.Priznam, sam ne bi upal. Že zato, ker rad uživam. V dolgih tekih še posebej. Res je, da je bolečina tudi moja stara znanka, a druge vrste. Prehodne. Ali porodne, če pri tej primerjavi popolnoma zaupam izkušeni ženi. Obojne, pravi, se ti zdijo neznosne, ko ti parajo telo, a takoj, ko prečkaš ciljno črto, so pozabljene in nepomembne.

Recept za preprečevanje poškodb je ob teku reden obisk telovadnice, raztezanje, masaža in počitek…

Poškodbe, predvsem trdovratne, so pač tisti zoprni del športa, ki pošteno zagrenijo življenje. Na srečo jih nimam veliko. V bistvu nič. Tu in tam kakšen zvin gležnja, ki ga relativno hitro pozdravim. Verjamem, da treningi v telovadnici, redno raztezanje in razvajanje z masažami veliko pripomorejo k njihovemu preprečevanju. Tudi počitek je pomemben del treninga, če ne kar temelj. Predvsem amaterski ter rekreativni športniki in vsi, ki smo v letih, bi morali dati telesu dovolj časa za regeneracijo. No, po neprespani noči v zraku bo to sicer težje in čaka nas še najmanj ena, ki jo bomo preživeli v teku. A kot pravijo – kar te ne ubije te naredi močnejšega.

Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Držim pesti, zate, borec Dušan!

Leave a Reply