Na tej strani, ki je namenjena trail in ultra trail tekačem, bom objavljal različne vaje za preventivo, vaje za moč, stabilizacijo, ravnotežje…
Vse vaje lahko izvajate doma, v telovadnici ali na prostem. Za njih ne potrebujete posebnih pripomočkov. Vabljeni ste, da tudi vi prispevate kakšno vajo, ki se vam zdi zanimiva, dobra, koristna….

Dobra vaja za krepitev mišic zadnje lože, trebušnih ter hrbtnih mišic.
Dobra vaja za krepitev mišic zadnje lože, trebušnih ter hrbtnih mišic (različica zgornjega posnetka v telovadnici)
Vaje za prožnost in moč ahilove tetive ter vezi in ligamentov gležnja. Vajo je priporočljivo izvajati vsak dan 3 serije po 10 ponovitev.
Vaja za prožnost in moč ahilove tetive ter vezi in ligamentov gležnja v telovadnici.
Vaja za razvijanje eksplozivnosti.
Vajo ponovimo za vsako nogo posebej v petih serijah po 10 ponovitev. Prvo serijo začnemo z lažjimi utežmi potem pa težo stopnjujemo. Višina stopnice naj bo vsaj 30 cm.
Variacija zgornje vaje. Vajo ponovimo za vsako nogo posebej v petih serijah po 10 ponovitev. Prvo serijo začnemo z lažjimi utežmi potem pa težo stopnjujemo. Višina stopnice naj bo vsaj 30 cm.
Vajo lahko izvajamo bodisi v paru ali ob steni. Težo žoge prilagajamo svoji pripravljenosti. Vajo ponovimo v petih serijah po 10 ponovitev. Težo lahko stopnjujemo iz serije v serijo.
Za to dokaj zahtevno vajo boste vsaj na začetku potrebovali elastiko, ki vam bo pomagal pri dviganju trupa. Nogi, ki ju boste zataknili za primerno orodje si je dobro oviti z brisačo ali kako drugače zaščititi, da vas ne bo bolelo na petnem delu narastišča ahilove tetive.
S tole vajo hkrati krepite štiriglavo stegensko mišico (kvadricepse) in zadnjo ložo. Pravtako z njo krepite kolenske vezi in vezi gležnja, stabilizacijo trupa in ravnotežje.
Za trail tekače je zelo pomembna tudi moč rok, ki pride še posebej do izraza, ko s pomočjo palic premagujemo dolge strme klance. S tole vajo pa bomo ob ramenih in tricepsih krepili še stabilizacijo trupa.