NAČRTI ZA SEZONO 2022/23

Tudi letošnji nabor domačih in tujih tekmovanj v ultra trail tekih je pester. To sezono sem se odločil, da se bom popolnoma posvetil večdnevnim etapnim tekmam. Zagotovo bo najpomembnejša tekma sezone  Ultra X World Championships, ki bo potekala junija v Sloveniji in se je že neizmerno veselim ter jo nestrpno pričakujem. Hkrati je to tudi kvalifikacijska tekma za svetovno serijo UTMB® kategoriji 100 M, zato nameravam na njej strateško unovčiti vse tekmovalne izkušnje iz preteklih let. Seveda pa me vznemirjajo tudi ostali izzivi v zahtevni družbi tekmovalcev iz vsega sveta, med katerimi bi izpostavil otvoritveno Ultra X Sri Lanka v marcu. Maja se bom podal na ” 100 km klasiko” Corfu Mountain trail v Grčiji. Poletje bom preživel v slovenskem visokogorju in sicer na julijskem Soča Outdoor festivalu ter avgustovskem Triglav Trail Run-u. Kot zelo zanimivo izkušnjo pa pričakujem na Transvulcaina by UTMB, ki je bil leta 2015 razglašen za enega najlepših in najtežjih trail ultramaratonov in je že 10 let vključen v serijo SkyRunner svetovno serijo – serijo tekmovanj, ki se je udeležujejo vsa največja svetovna imena trail teka: Thibaut GarrivierPere Aurell Bove Tim Freriks Kilian JornetLuis Alberto HernandoXavier Thevenard in mnogi drugi.

Profil proge je divji. Pot, ki štarta ob morju, na nadmorski višini 0 m se zgolj v 50 kilometrih povzpne na najvišjo točko vulkana Roque De Los Muchachos (2421 m) od koder sledi 20 kilometrov😲 vratolomnega spusta🥺 do plaže v kraju Tazacorte. In ko misliš, da si že v cilju te preseneti 340 višinskih metrov in 5 kilometrov klanca😲

Za zaključek pa sezone sem si seveda pustil poslastico :-). Gre za najtežjo, najlepšo, epsko tekaško avanturo Ultra X Mexico kjer bom, upam da, našel svoje “tekaške korenine”. Z nami bodo namreč tekli Tarahumare, avtohtoni prebivalci obeh Amerik, ki živijo v državi Chihuahua v Mehiki in slovijo po svoji sposobnosti teka na dolge proge. Toplo priporočam v branje knjigo Rojeni za tek avtorja Christopherja McDougalla in zagotavljam, da se boste v njej našli tudi vi. Za pokušino pa ste vabljeni, da si ogledate spodnji film.

Koledar tekmovanj, ki se jih bom udeležil v letu 2022.

Seveda pa si še vedno želim nastopiti na izvorni različici MDS-a v Maroški Sahari in tako kot edini Slovenec uspešno zaključiti vse tri različice najbolj znanega puščavskega teka. A kot kažejo načrti, se bom lahko podal v Afriko šele 2023.