„The Slovenian Freedom Trail – The International Memorial Trail of Alliance The Crow’s Flight“ – Vranov let 2019

V spomin na zgodovinsko reševalno akcijo, ki je tako med ljudmi kot narodi za vedno rodila prijateljstva, zgled iskrenega spoštovanja, zaupanja, miroljubnega sožitja, je na pobudo društva Vranov let, pred leti nastala Spominska pot zavezništva imenovana Vranov let v svobodo. Da so univerzalne vrednote, humanost, srčnost, sočutje, junaštvo, v Slovence vtkane še danes, pa bomo s tekaško skupino, med 24. in 28. septembrom 2019, prvič dokazali tako, da bomo pot v celoti pretekli. Ob častnem pokroviteljstvu predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja in pomoči  planinskih in drugih društev, gasilcev ter posameznikov se bo rodil športno-zgodovinski: „The Slovenian Freedom Trail – The International Memorial Trail of Alliance The Crow’s Flight“.

Start teka bo v torek, 24. 9. ob 7:00 uri v Ožbaltu pri Mariboru, zaključek pa na tradicionalni državni prireditvi, 28. septembra 2019 v Otoku med 10.00 in 11.00 uro.

Okvirni opis poti: Ožbalt – Lovrenc na Pohorju – Rogla – Dovže (Slovenj Gradec) – Graška gora – Spodnji Razbor (Zavodnje) – Bele vode – Šmihel (Mozirje) – Tirske peči – Ter – Ljubno ob Savinji – Lenart pri Gornjem gradu – Nova Štifta – Zgornji Tuhinj – Golice – Gabrje pod Špikom – Prevoje – Blagovica – Zg. Koseze – Mala sela – Zg. Hotič – Litija – Bogenšperk – Trebnje –  Mirna peč – Žužemberg – Dolenjske Toplice – Semič – Otok (Črnomelj)

Dnevne etape in opisi poti z zemljevidi

Vabljen, da se nam pridružiš na celotni, 286 kilometrov dolgi poti, ali na njenem delu, ki si ga boš izbral sam. Vranov let 2019 bo pilotski projekt, za katerega upamo, da se bo kasneje razvil v prvo slovensko petdnevno, etapno, samooskrbno trail tekaško avanturo, ki bo zagotovo marsikomu spremenila pogled na svet. Bodi del prve, pionirske  ekipe s katero bomo v strnjeni skupini, dnevno (pre)tekli med 50 in 70 km, se orientirali po zemljevidu, kompasu in redkih oznakah, spali v avtodomu in/ali spalkah ter šotorih, ki si jih bomo postavljali in podirali sami, si sami pripravljali hrano in oskrbeli morebitne rane (žulje, odrgnine…). Spremstvo, ki je zagotovljeno,  bo (po)skrbelo zgolj za zadostno količino vode na poti in v ciljih posameznih etap ter za postavitev spalnih taborov. Če misliš, da si iz pravega testa preglej seznam obvezne opreme, se nam pridruži  TUKAJ

Da bodo tekači imeli, na že tako težki in dolgi poti zagotovljen vsaj osnovni standard (hrana, pijača, prenočišče, suha oblačila in obutev, opremo…) imamo prostovoljno spremljevalno ekipo (šofer Miro Petrič in pomočnik – njegova žena 😉 ). Na voljo pa imamo tudi avtodom, ki so nam ga sponzorsko posodili iz: SATURN TRGOVINA – AVTO + CAMPING, PRODAJA camp prikolic, avtomobilov in avtodomov, TOMAŠIC d.o.o. – Maribor.