Podbrdo Trail Running Festival

S tekom in hojo, ki sta bodisi osnova ali zgolj dopolnilo mnogim športom, se ukvarja vse več ljudi. Pri križanju obeh omenjenih prvinskih elemetov človeškega gibanja, pa se je stkala nekakšna nova subkultura, ki temelji na neposrednem stiku človeka z naravo in raziskovanju lastnih meja. Odnos, ki se odraža skozi športnikovo mišljenje, njegov način življenja in pobeg iz urbanosti, je vplival na razvoj novih oblik tako imenovanih ekstremnih športov. Vzporedno z razvojem tekaških avanturističnih aktivnosti in popularizacijo, ki so jo, v želji po senzacijah, zakrivili sponzorji, mediji in izdelovalci športne opreme, pa vse bolj množična postaja tudi njihova publika.

V Sloveniji sicer organizacija trail in ultratrail tekov malenkost zaostaja za svetovnimi. Imamo namreč samo tri prireditve z dolžinami 100 kilometrov in/ali 100 milj (168 km), ki so kvalificirane kot ultratraili. In sicer SLO100, Ultra trail Vipava in Ultra Pušeljc trail. Sicer je še nekaj drugih, krajših trail tekem in gorskih maratonov, lahko pa se tudi pohvalimo s paleto gorskih tekov. Mednje zagotovo sodi  Gorski tek na Grintovec, ki je že nekajkrat štel za svetovni pokal v gorskem teku.

V kategoriji gorskih maratonov pa po slovesu prav nič ne zaostaja Gorski Maraton 4. občin (GM4O), ki je v sklopu Podbrdo Trail Running Festivala, pravtako že gostil svetovno elito v gorskem maratonu. Tam se je leta 1970 pravzaprav tudi “rodil” prvi gorski tek v Sloveniji. Tako ni naključje, da sem si leta 2016, ko sem zaključil kariero cestnega kolesarja, kot prvo trail preizkušnjo  izbral GM4O, leto kasneje pa še kot prvo domačo “ultro” prav v Podbrdu. Tudi letos se vračam tja. Ker je v prireditev vloženo veliko truda, pozitivne energije in entuziazma. Ker od boga pozabljen košček čudovte dežele in ljudje, ki tam živijo, odsevajo toplino, pristnost, domačnost in gostoljubje.

Podbrdo Trail Running Festival

Letos se bo festival odvijal med 17. in 18. junijem kot zmeraj v Baški grapi (Podbrdo), ponuja pa  štiri različne dolžine. Ultratekači se bodo tako lahko pomerili s 6800 metri nadmorske višine na tradicionalnem 106 kilometrov dolgem in tehnično zelo zahtevnem Ultra Pušeljc trailu, maratonci se bodo spopadli z 2800 “višinci”, ki so speljani čez Suho in Porezen, gasilci pa imajo letos prvič organiziran gorski tek, ki bo potekal znotraj Graparskega trimčka v dolžini 12-tih kilometrov. Ti so speljani preko Petrovega Brda in Robarjevega griča. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše udeležence, ki pa imajo glede na njihovo starost, različno dolge proge .

Leave a Reply