GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES

Novost trail prireditev v Sloveniji sta v letu 2021 dve tekmi v okviru Golden Trail National Series, pod katero se kot glavni pokrovitelj podpisuje francosko podjetje za proizvodnjo športne opreme Salomon. Pravila GTNS so takšna, da se mora tekmovalec pomeriti na tekmah v svoji ali drugi državi. Točkuje se le prvih 30 mest (od 100 do 2 točki), seštevek točk iz obeh tekem (znotraj ene države) pa tekmovalcu prinese končno uvrstitev. Kategoriji sta samo dve, moška in ženska. Od letošnjega leta se je tako pri nas za GTNS točke možno potegovati na tekmi K24 – Ultra Trail in sicer na 30 km (letos je bilo izjemoma na 24 km) dolgi različici K24 trail | 24KM, ter na 32 kilometrski LEGIONAR UTVV30 v okviru UTVV. Z Risnjak in Učka trailoma pa so se tekmovanjem GTNS pridružili tudi naši sosedje Hrvati.

K24 2021

Ko sem izvedel za novico, da se bo premierna tekma GTNS odvijala čisto blizu in da mi udeležba na njej ne bo porušila koncepta treningov pred nastopom na UTMB 2021, sem se takoj prijavil in poklical Luko, s katerim zadnji dve leti kar pogosto tečeva skupaj. Tudi Luka se je strinjal, da bova 7.8.2021 stala na štartu v Črni na Koroškem. Lepo je bilo srečati veliko znanih obrazov, ki sem jih v letu 2020, ko zaradi vsem dobro znanim razlogom ni bilo tekem, že močno pogrešal. Prav tako sem pogrešal tudi vznemirjenje pred startom. Ko smo se končno pognali iz štartnega boksa je sledil zelo hiter prvi kilometer, dokler se nismo nekoliko povzpeli in zavili v zapuščen rudniški rov v podzemlju Pece.

Pred startom sem pri Vesni Sevšek prevzel še nove Leki tekaške palice, ki prihajajo na tržišče aprila 2022. Nadgradnja MICRO TRAIL RACE prinaša veliko novosti med katerimi bi izpostavil izredno majhno težo, nov koncept ročaja in zelo dobra uravnoteženost palice, ki je tik pod držalom.

Po šestih kilometrih mraka, odmevanja topota korakov in naravne klime se je pri izhodu iz jame pred nami postavil prvi konkretnejši vzpon, ki nas je zapeljal proti Pikovem, do prve merilne ter okrepčilne postaje – Karavla Tito. Na dobrem 12-tem kilometru sem imel še vse potrebno, vključno z dovolj tekočine s seboj. Zato sem nadaljeval pot brez ustavljanja in tako pridobil nekaj minut prednosti. Sledil je drugi, zelo strm vzpon, ki nas je pripeljal do najvišje točke na tekmi – Tomaževe koče na 1345 metrih nadmorske višine. Tukaj je bila tudi druga merilna in okrepčilna postaja, a ker je bilo do cilja samo še slabih 11 kilometrov, pretežno spusta, sem izpustil tudi to. Na trenutke je bil teren zelo zahteven in pot navzdol vratolomna zato sem tekel nekoliko z rezervo, saj si nisem hotel nakopati kakšne poškodbe tik pred nastopom v Franciji. S časom 02:36:06 sem v zelo hudi konkurenci pristal na 24-tem mestu in tako dobil tudi prve GTNS točke.

Z Luko sva se v cilju oba veselila dobrih časovnih rezultatov, predvsem pa sva se strinjala, da je bila tekma izredno hitra, naporna, slikovita ter seveda odlično pripravljena.

Leave a Reply