Ultra x World Championships Slovenia 2022 del 5

Feel the experience

Naslednje štiri etape ne bom opisoval podrobno. Strnil jih bom v ta in mogoče še kakšen zapis. Dnevi so bili namreč bolj ali ne enaki. Rutinski. Zgodnje vstajanje s pripravami, različno dolgi teki po čudoviti naravi, slasti zmagoslavja v cilju in odhodi v šotore že ob prvem mraku. Vmes počitek, hrana, pogovori, masaža…

Ob obilici raznovrstne športne prehrane, ki obljublja zagotovljen uspeh, sem se raje držal sendvičev in banan

Kar se tiče prehrane med tekom , sem nadaljeval s preizkušenim vzorcem iz prvega dne. Jedel sem torej banane in sendviče, ki so mi sicer zavzeli dobršen del prostora v nahrbtniku, toda že misel na trebušne krče, drisko ali bruhanje je odtehtala teh nekaj gramov. Vsaj prvih trideset kilometrov sem se strogo držal prehranjevalnega režima in konzumiral sladkor zgolj iz pijače in beljakovinskih ploščic. Potem pa pričel dodajati gele, ki pa zaradi dobre podlage v želodcu niso imeli posebnega vpliva na prebavo.

V naslednjih dneh sem se strogo držal diete s trdo, pravo hrano in gele pričel dodajati zmeraj šele v drugi polovici vsake etape.

Tako mi je že drugi dan uspelo skoraj v celoti nadoknaditi dobro uro zaostanka, ki sem si ga pridelal za drugo in tretjeuvrščenim v kategoriji M 50+ in se z nekaj minutami prednosti pred Ericom zasidral na tretje mesto. Ker sem vedel, da sem na dobri poti glede prehrane in v prednosti zaradi hitre regeneracije ter konsistentnosti v trenningih, sem seveda dobil motivacijo za naskok na drugo mesto v etapi, ki je sledila naslednjii dan. Pogoji so seveda bili dovolj počitka, veliko hrane, dobra hidracija, kvalitetna masaža in zgoden spanec. Ker je bil tudi tokratni cilj v centru Ajdovčine, tabor pa v bližnjem kampu, sem si spet lahko nakupil zaloge hrane, tokrat za tretjo etapo. Ko sem prišel do šotora, sem že zunaj slišal glasove in vedel, da se nekaj dogaja. V njem sta bila moja “sostanovalca” Tommy Chen, ki je v letu 2016 zmagal na prvenstvu 4 Desrets Race Series, ta pa velja za eno najzahtevnejših preizkusov vzdržljivosti na svetu, njegova fotografinja in novinarka Maw-Sen Huang, Salamaeh ter zdravniško osebje, ki je izvajalo nazorno predavanje o klopih in o tem, na kakšen način in zakaj jih odstranjujemo. Pri tekmovalcih so namreč odkrili veliko število klopov, ki so na Južni obronkih Trnovskega gozda zelo razširjeni. Tudi sam sem jih našel tri, kar pa je bilo v primerjavi z Tommyevimi trinajstimi in Salamehovimi osemnajstimi, prava malenkost.

Run for dream, film o Tommy Chenu in njegovi vztrajnosti na poti do zmage

Ker sem hotel hitro zaspati, sem si po večerji pri Ericu izprosil polovičko uspavalne tablete. Na glavo sem si poveznil večnamensko rutico, pred tem pa v ušesa vtaknil še čepke. Glasovi okoli mene so postajali vse bolj nerazumljivi in se pričeli počasi izgubljat. Hitro sem utonil v od kemije zadet globok spanec.

Kemija je pomagala, da sem hitro utonil v globok spanec.

Leave a Reply