Jurassic Coast (ultra) trail part 3

Vsaka izkušnja ima svojo valuto

Ob pripravah na tekmo sem kot vedno preveril vremensko napoved in skoraj naredil usodno napako ter tvegal odstop. Napovedano je bilo sonce, a v primerjavi z našimi petintrideset in več stopinjami, se mi je njihovih osemnajst z obalnim vetrom zdelo milina. Zato sem  namesto kape, ki bi mi pokrila celo glavo, vzel samo ščitnik in sončna očala. Od nekdaj sem brez las na vrhnjem delu glave in zato si jo redno brijem. Po tem pa pazim, da glavo zaščitim s sončno kremo, a kaj, ko ta varuje zgolj kožo. Ker s seboj nisem imel rutice, tube ali rezervnega oblačila, so se mi možgani tako ves dan kuhali v pripeki in posledično sem hitreje dehidriral. Kljub veliki količini popitih izotoničnih napitkov, sem bil kar naprej žejen. Glavo in vrat, kolikokrat sem imel pač priložnost, sem si polival s hladno vodo, a škoda je bila že narejena. 

Ob nenehnem pihanju vetra iz morja je občutek toplote še kako varljiv…

Najhuje je bilo ponoči, ko sem malo da ne kolapsiral. S pospešenim bitjem srca in občutkom slabosti, sem se na robu zavesti s hitrostjo polža hipnotično plazil skozi noč. Imel sem občutek, da mi glava gori, da pljuča ne morejo vdihniti dovolj zraka, se zaletaval v veje dreves ter se razveselil vsakega piša vetra. Da bi pogasil vulkan v sebi sem mrzlično iskal vodo, toda okrepčevalnice so si sledile šele v sedemnajst in več kilometrskih intervalih, ponoči pa so bile trgovine v tistih redkih mestih, skozi katera smo šli, zaprte, in tako so se nepredvidljive, dolge ure vlekle v neskončnost. 

Proti jutru so se stvari nekoliko postavile nazaj…

Na srečo je proti jutru postalo občutno hladneje in stvari so se počasi postavile na svoje mesto. Bil sem še zmeraj malenkost dezorientiran in nepriseben, saj sem zaporedoma zgrešil dve ključni postaji, na kateri sem se moral vrniti, sicer bi tvegal izključitev. Tako sem v agoniji gladko zavozil nekaj ur dragocenega časa in zapravil bistveno boljšo uvrstitev. Vse do šestdesetega kilometra sem bil namreč konkurenčen tekmovalcem v drugi skupini, kjer smo smo se menjaval med petim in desetim mestom, toda tudi ta vrsta se je, zaradi podobnih težav in posledičnih odstopov, vztrajno redčila. Iz ozadja pa so prihajali novi, bolj sveži tekmovalci, ki so štartali bolj zadržano. Dragocene izkušnje imajo pač visoko ceno in vsak jo plača s svojo valuto. 

Sončni zahod je že napovedoval težave, ki sem si jih zakuhal z nepremišljenostjo…


Leave a Reply