Kuha(j)mo s Knedlom

Na povabilo kuharskega guruja Danila Ivanuše, bolj znanega pod imenon Knedl, sem sodeloval na eni izmed njegovih kuharskih delavnicah, ki jih že vrsto let kreira v Mariborskem parku znotraj festivala Lent oz. Art kampa.  Moto njegovih kuharij je izobraževanje in poučevanje otrok, mladostnikov in odraslih, ter osveščanje  o pomenu zdrave prehrane skozi čarobnost kuhanja. S ‘food stylingom’ se je začel ukvarjati pred 15-timi leti in nemiren duh ga je nosil po širnem svetu, kjer je spoznaval različne oblike, stile, načine pa tudi odnos do hrane in njene priprave.

Na delavnici sem predstavil osnove Keto, LCHF in Paleo diete ter delil svoje izkušnje z ultra trail preizkušnjami, ki se jih udeležujem. Z otroci smo spekli keto muffine, katerih recept prilagam spodaj.

SESTAVINE ZA 2 OSEBI:

3 – 4 jajca, 5 rezin slanine ali 10 dag dimljenega lososa, polovica paprike, 1 mlada čebula, 1 glavico česna, polovica bučke, 15 dag šampinjonov, 1 manjši por, sir (po želji), 1 žlička indijskega trpotca (psylium), 3 vejice peteršilja, 1 vejica rožmarina, sol, poper, 1 žlička pecilnega praška, kokosovo ali Ghee malso

POSTOPEK:

Zelenjavo, gobice in slanino (lososa) narežemo na majhne koščke, dodamo psylium, pecilni prašek, nasekljan peteršilj, rožmarin, česen in čebulo. Vse skupaj začinimo in dobro premešamo. V maso ubijemo 3 – 4 jajca in še enkrat premešamo, da se setavine med seboj dobro povežejo. Če je masa pregosta dodamo še eno jajce, če je prevodena, pa dodamo še eno žličko psyliuma. Z njo do polovice napolnimo silikonske modelčke za muffine, ki jih vstavimo v pekač z vdolbinami. Po vrhu maso potrosimo z naribanim sirom (po želji) in vse skupaj postavimo v naprej ogreto pečico, kjer na 175 °C pečemo približno 25 minut.

Leave a Reply