Hitra regeneracija z naravno beljakovinsko “bombo”
Beef Jerky
Staroselci iz imperija Inca, so si za zlate rezerve navadno pripravljali meso alpak in lam. Odstranili so kosti in maščobo, meso razrezali na tanke rezine, jih z lesenimi kiji sploščili ter natrli s soljo. Nato so ga dlje časa na posebnih lesenih rešetkah sušili na soncu ali dimili ob ognju. In tako je nastal prvi Beef Jerky
Od Jerkya do Pemmicana
Tudi severnoameriški Indijanci iz plemena Cree so razvili podoben izdelek. Le da z imenom Pemmican, ki pomeni “prihaja iz maščobe”. Njihovo različico namreč sestavlja prav koncentrirana mešanica maščob ter beljakovin velikih živali kot so bizoni, elke (vapite), deer ali jeleni. Njihovo meso so prav tako razrezali na tanke rezine in sušili na počasnem ognju ali na vročem soncu, dokler ni bilo trdo in krhko. S kamni so ga nato še raztolkli v zelo majhne koščke in jih pomešali z raztopljenimi maščobami, ki so jim dodali razpoložljive specifične sestavine. Predvsem brusnice in jagodičje saskatoon, sušene ter zdrobljene v prah. Rezultat? Dragocena, kalorična, gosta mešanica, z visoko vsebnostjo maščob.
Slovenski pršut
Tudi v Sloveniji imamo večstoletno tradicijo sušenja mesa in naši izdelki, od kraškega pršuta dalje, se upravičeno hvalijo z mednarodno prepoznavnostjo.