Odličen naraven vir maščob, beljakovin in soli

Hitra regeneracija z naravno beljakovinsko “bombo” 

Okusen, naraven in zdrav vir beljakovin

Beef Jerky

Staroselci iz imperija Inca, so si za zlate rezerve navadno pripravljali meso alpak in lam. Odstranili so kosti in maščobo, meso razrezali na tanke rezine, jih z lesenimi kiji sploščili ter natrli s soljo. Nato so ga dlje časa na posebnih lesenih rešetkah sušili na soncu ali dimili ob ognju. In tako je nastal prvi Beef Jerky

Z dodajanjem začimb so nastali številni novi okusi ter slogi.

Od Jerkya do Pemmicana

Tudi severnoameriški Indijanci iz plemena Cree so razvili podoben izdelek. Le da z imenom Pemmican, ki pomeni “prihaja iz maščobe”. Njihovo različico namreč sestavlja prav koncentrirana mešanica maščob ter beljakovin velikih živali kot so bizoni, elke (vapite), deer ali jeleni. Njihovo meso so prav tako razrezali na tanke rezine in sušili na počasnem ognju ali na vročem soncu, dokler ni bilo trdo in krhko. S kamni so ga nato še raztolkli v zelo majhne koščke in jih pomešali z raztopljenimi maščobami, ki so jim dodali razpoložljive specifične sestavine. Predvsem brusnice in jagodičje saskatoon, sušene ter zdrobljene v prah. Rezultat? Dragocena, kalorična, gosta mešanica, z visoko vsebnostjo maščob.

Dragocena, kalorična, gosta mešanica, z visoko vsebnostjo maščob imenovana Pemmican.

Slovenski pršut

Tudi v Sloveniji imamo večstoletno tradicijo sušenja mesa in naši izdelki, od kraškega pršuta dalje, se upravičeno hvalijo z mednarodno prepoznavnostjo.

Tudi naša večstoletna tradicija sušenja mesa je znana širom po svetu

Še veliko drugih zanimivosti o nastanku, uporabi in namembnosti Beef Jerky-a pa najdete v članku Že indijanci so vedeli

Leave a Reply