Piti ali ne biti, to je sedaj vprašanje (1. del)

Dehidracija, minerali, elektroliti, športni napitki in še kaj

Elektroliti – tako majhni, a ključnega pomena

Voda ni zgolj tekočina brez barve, vonja in okusa

Še posebej v vročih poletnih dnevih nas razni oglasi, članki in novice informirajo o tem, kako zelo pomembno je piti tekočino. Da je najboljša voda, ki jo je treba popiti do tri litre na dan. Japonci, ki so znani po svoji dolgoživosti, popijejo svoj prvi kozarec vode že zjutraj na tešče in veliko ljudi res verjame kvaziznanstvenim nasvetom, da je treba piti po urniku in to vsaj osem kozarcev dnevno. Tudi športniki ne gredo več nikamor brez svoje obvezne »flaške« in količina tekočine, ki jo nekateri popijejo med vadbo (pre)močno presega količino izločenega znoja. Po podatkih iz časopisa Medicine & Science ter Sports & Exercise nekateri rekreativni tekači spijejo celo šest ali sedem litrov tekočine med tekom na 42 kilometrov, medtem ko najboljši atleti spijejo največ dva. “V vseh tekmah in športih,” pravi dr. Timoty Noakes, profesor znanosti o športu in vadbi na Univerzi Cape Town v Južni Afriki, ter vpliven in ploden avtor na področju znanosti o pravilni hidrataciji telesa, “so najbolj dehidrirani zmeraj zmagovalci.”

Kvaziznanstveni nasveti pravijo,, da je treba piti po urniku in to vsaj osem kozarcev dnevno…

Skozi milijone let je voda izgubila svojo »moč«

Med vsemi je voda res najoptimalnejša tekočinami za gašenje žeje, vendar že dolgo več ne vsebuje zadostne količine vseh mineralov v koloidni obliki in anionskega vodika, kar je značilnost tekočin v živih organizmih. Pravtako je skozi stotine milijonov let voda v morjih, rekah in jezerih postala oksidirana. Zaradi bioloških, kemičnih in fizičnih posegov človeka v naravo je njena kakovost veliko slabša. Danes govorimo o onesnaženi oz. mrtvi vodi in le medcelična tekočina v živih bitjih nosi še ostanke antioksidatskega pramorja. Organizmi so ga tako v borbi za preživetje preko fotosinteze ohranili skozi tisočletja vse do danes. V našem telesu je v celični zgradbi približno 26,5 litrov, v medceličnih tkivih približno 12 in v krvi 3,5 litra vode. Vsa ta količina omogoča normalno presnovo, razgradnjo beljakovin v aminokisline, maščob v manjše maščobne kisline ter učinkovito rabo tako pridobljenih snovi. Praviloma žive vode, ki je po sestavi in lastnostih podobna vodi v našem zdravem telesu in ima sposobnosti, ki jih je pitna voda nekoč imela v naravni obliki, dandanes skorajda ne najdemo več.

Zaradi bioloških, kemičnih in fizičnih posegov človeka v naravo se kakovost vode slabša…

Preveč vode je (lahko) premalo elektrolitov

V človeškem telesu pa igrajo zelo pomembno vlogo tudi elektroliti, ki s svojimi lastnostmi in predvsem z električnim nabojem omogočajo mnoge kemične interakcije. Elektroliti so minerali prisotni v krvi in drugih telesnih tekočinah. V vodi se raztopijo na električno nabite ione in le ti poskrbijo, da vse reakcije v človeškem organizmu potekajo usklajeno in brez zapletov. Prav tako regulirajo vsebnost vode v telesu, presnovo in dihanje celic, omogočajo prenos živčnih impulzov, zagotavljajo reprodukcijo in rast organizma ter mnogo več. Zato je ohranjanje dobrega ravnotežja elektrolitov bistvenega pomena za vaše zdravje. Elektroliti se iz telesa izgubljajo predvsem s potenjem uriniranjem in odvajanjem blata, zato jih je treba nadomestiti s tekočino in s hrano. Od vseh živil in tekočin je le voda tista, ki elektrolitov ne vsebuje. Zato s pitjem čiste vode sicer nadomestimo tekočino toda hkrati iz telesa »izpiramo« elektrolite. Tako so že pred leti pod blagovno znamko Gatorade izstrelili na tržišče prvo pijačo z elektroliti, ki še danes velja kot sinonim športnega napitka za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov in posledično omogoči boljše delovanje organizma. Žal pa temu ni tako saj tako Gatorade, kot večina drugih športnih napitkov, ki se oglašujejo kot izotonični oz. napitki z elektroliti, vsebuje tudi veliko škodljivih sestavin. Zaradi ekonomičnosti proizvodnje so elektroliti v teh pijačah iz rafinirane soli, sintetičnega natrijevega citrata in monokalijevega fosfata. Vsebujejo še polno drugih nezdravih stvari, kot so umetna barvila, modificirani koruzni škrob in veliko preveč sladkorja.

se nadaljuje

Leave a Reply