PROGRAM HUMANITARNE AKCIJE NEMOGOČE JE SAMO BESEDA 2019

Plakat je oblikoval Nenad Cizl

Pokrovitelj projekta je bil župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Delež izkupička prodanih vstopnic pri vseh prireditvah je bil namenjen programom in delovanju Slovenskega društva hospic, območnega odbora Maribor, ter za skupen dolgoročni projekt Maribor sočutno mesto.

KAKO SO NAS VIDELI DRUGI (Mediji)

In kako smo se imeli MI? Tisti, ki ste bili se boste najbrž strinjali, da odlično. Vabimo vas, da se sprehodite skozi našo galerijo foto utrinkov in se spomnite kako je bilo. Vsi tisti, ki vas ni bilo, pa boste zagotovo prišli drugo leto 🙂

Dobrodelni koncert: Uroš Perič (Galerija)

Pokrovitelja koncerta sta bila Humanitarni Soroptimist klub Maribor in Združenje SAZAS.

Skorajda ni slovenskega glasbenika, s katerim belec s črnskim glasom, ali brat kot mu pravijo temnopolti kolegi iz domovine bluesa Amerike, ni sodeloval. A domača scena še zdaleč ni kraj, kjer se njegova kariera ustavi. Bil je denimo prvi slovenski vokalist, ki je nastopil na jazz festivalu v Montreuxu, sodeloval je z več kot 100 priznanimi imeni jazz in soul glasbene svetovne scene. Eden izmed njegovih vrhuncev pa je zagotovo sodelovanje s Sheilo Raye, hčerko njegovega vzornika, legendarnega Raya Charlesa.

Dobrodelni koncert : TERRAFOLK  VIOLIN  DUO (Galerija)

Pokrovitelja koncerta sta bila Športno društvo Non+Ultra in Združenje SAZAS.

Soustanovitelj ene najbolj ustvarjalnih, svežih in samosvojih slovenskih glasbenih skupin Terrafolk, ki briše meje med etno, jazz, klasiko in popom, ter solo violinist kanadskega artističnega gledališča ‘Cirque du Soleil Bojan Cvetrežnik, glasbene stereoptipe ruši še naprej. Tokrat v družbi z Barjo Drnovšek. Oba sta tudi glavna mentorja Specialnih delavnic za godala pri projektu Godalkanje, kjer mladi glasbeniki spoznavajo raznolikost  violinskih zvokov evropske ljudske glasbe.

Športno druženje v Mestnem parku (Galerija)

Ogrevanje tekačev z osebno trenerko Manuelo Pendl iz Centra za promocijo zdravja.

Glasbene vibracije s Kreativnim inštitutom Maribor – Damjan Drobir

Kreativni inštitut Maribor je več kot le kulturno-izobraževalna inštitucija, ki mlade s sodobnimi pristopi izobražuje v kreativne osebe. Je tudi organizacija, ki skrbi za številne glasbene in mladinske dogodke po Mariboru ter mladim preko pomoči pri organizaciji in izvedbi projektov odpira možnosti v razvijanju lastnega potenciala.

Športni poligon za otroke v organizaciji Svizec sport d.o.o.

Za otroke so poskrbeli Svižčevi animatorji, ki na prijazen in igriv način predstavljajo otrokom šport v najširšem pomenu besede.

Telovadba  za  seniorje z Liljano.  Fizioterapevtka  Liljana  Jarh je pokazala  vaje  za  ohranjanje  zdrave  hrbtenice  in  prožnost sklepov. Pridružili so se ji tudi člani skupine Šola zdravja Maribor in okolica.

Dobrodelni Trail tek in Pohod na Piramido (Galerija)

Nagrade je tekačem predala mariborska vinska kraljica Ana Protner.

Dobrodelni pohod na Piramido Nemogoče je samo beseda z ogledom arheološkega najdišča na vrhu Piramide in strokovnim vodstvom priznane arheologinje Mire Strmčnik Gulič.

Zbiranje prostovoljnih prispevkov in družabni zaključek s sprehajanjem invalidov in starostnikov, vadbo za starejše, otroškim športnim poligonom, medgeneracijskim druženjem…

Humanitarnost gre tudi skozi želodec

Prijavljeni tekači in pohodniki so se po zaključku teka s tortiljo okrepčali pri Danilu Ivanuši – Knedlu. Ostali obiskovalci pa solahko poizkusili odličen Piramida pisker, ki ga je pripravil dobitnik “zlate kuhle” 2018 Danilo Lešnik.

Ko govorimo o gledališču, filmu in kulinariki, beseda hitro nanese na Danila Ivanušo, ki je gurman, vsestranski umetnik ter znan obraz z odrskih desk in televizijskih zaslonov. Najmlajši so ga lahko spoznali v kuharskem šovu Riba na oko, za prenašanje znanja na vse generacije pa je ustanovil blagovno znamko Knedl.

Maribor sočutno mesto – (Za)pelji me vanj

Prostovoljci so invalide, starostnike ter nepokretne obiskovalce z vozički zapeljali na sprehod po Mestnem parku.

V programu Maribor sočutno mesto, ki ga načrtujemo s Slovenskim društvom hospic, območno enoto Maribor, bomo v prihodnje organizirali različne akcije in prireditve, namenjene ozaveščanju javnosti in detabuizaciji smrti.

Razbij(a)mo mite o smrti (Galerija)

Lutkovna predstava Sanje o zvezdi v Lutkovnem gledališču Maribor.

Zgodba Sanje o zvezdi (Charles Dickens: A Child’s Dream of a Star, 1850) je odmev na smrt pisateljeve sestre. Globoka izkušnja izgube ljubljenega človeka, ki ni v življenju prihranjena nikomur, je upodobljena v zgodbi glavnega junaka, ki se sooča s smrtjo sestre in mame. Vendar jo Dickens oblikuje v prelepo pripoved o presežnem – o zvezdi –  kamor je vsakdo namenjen in kjer se bo s svojimi ljubimi znova srečal.

Okrogla miza Hospickafe v organizacija Slovenskega društva hospic.

Pogovor je usmerjala in vodila dolgoletna prostovoljka ter ambasadorka hospica Manca Košir z gosti: Renato J. Roban, predsednico Slovenskega društva hospic, patrom Karlom Gržanom, magistrom teologije in doktorjem literarnih ved, ter Zoro A. Jurič, upokojeno profesorico slovenskega jezika, aktivno kulturnico in ambasadorko Mariborske knjižnice. Dogodek, namenjen detabuizaciji smrti v naši družbi in predstavitvi dolgoročnega projekta Maribor sočutno mesto, se je odvijal v dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

 Oba sobotna dogodka (dopoldanski in popoldanski del) je moderiral nekdanji televizijski in radijski voditelj Boštjan Klun.

Trenutek (Galerija)

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru od leta 2015 postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri, doslej morda skriti kotiček mesta. Tako želijo ponovno oživeti javni prostor in spodbuditi povezovanje ljudi

Postavitev »hospic klopce” – Trenutek, kiparke Vlaste Čobal Sedmak, pod Ruško cesto na nabrežju Drave, ki je potekal s kratkim kulturnim programom dijakov III. gimnazije Maribor, je bila zaključek akcije Nemogoče je samo beseda, a hkrati uvod v program Maribor sočutno mesto. Slovensko društvo hospic, območna enoto Maribor, bo v prihodnje namreč organiziralo različne akcije in prireditve, namenjene ozaveščanju javnosti in detabuizaciji smrti v naši družbi. Namen postavitvepa je tudi oživiti javni prostor in spodbuditi povezovanje med prebivalci Maribora. Simbolično želimo, da »hospic klopca« predstavlja prostor, kjer se bodo ljudje ustavili, si prisluhnili in začutili zgodbe drugih.

Soorganizatorji:


Lutkovno gledališče Maribor

Humanitarni Soroptimist klub Maribor

Kulturno umetniško društvo Zgodba o klopeh in ljudeh

Slovensko društvo hospic

Mestna občina Maribor

Leave a Reply