PROGRAM HUMANITARNE AKCIJE NEMOGOČE JE SAMO BESEDA 2019

Častni pokrovitelj projekta je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Delež izkupička prodanih vstopnic pri vseh prireditvah bo namenjen programom in delovanju Slovenskega društva hospic, območnega odbora Maribor, ter za skupen dolgoročni projekt Maribor sočutno mesto.

30. maj

18.00 Soroptimist International Maribor: Uroš Perić – Dobrodelni koncert v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor.

31. maj

18.00 Kulturno umetniško društvo Zgodba o klopeh in ljudeh: postavitev »hospic klopce«, na nabrežju reke Drave s kratkim kulturnim programom.

20.00 Koncert presenečenja v Minoritskem samostanu Maribor.

1. junij
Športno druženje v Mestnem parku

08.00 Paviljon mestnega parka: zbiranje prijav, podpisovanje izjav, prevzem štartnih številk, priprave na tek, ogrevanje.

od 09.00 do 12.30 Športni poligon za otroke v organizaciji Svizec sport d.o.o. Svižčevi animatorji bodo z zabavnimi igrami razgibali tudi najmlajše.

Za otroke bodo poskrbeli Svižčevi animatorji, ki jim bodo na prijazen in igriv način predstavili šport v najširšem pomenu besede.

09.00 Start dobrodelnega Trail teka na Piramido Nemogoče je samo beseda RDEČA pot – 16 km)

09.30 Start dobrodelnega Trail teka na Piramido Nemogoče je samo beseda (ZELENA pot – 7 km)

10.00 Start dobrodelnega pohoda na Piramido Nemogoče je samo beseda (MODRA pot – 3 km). Arheološko najdišče si boste, pod strokovnim vodstvom priznane arheologinje Mire Strmčnik Gulič,  lahko ogledali tudi od blizu.

od 11.00 do 13.00 Zbiranje prostovoljnih prispevkov in družabni zaključek tekov ter pohoda s koncertom, masažo, degustacijo kav, sprehajanjem invalidov in starostnikov.

Brezplačen koncert Boštjana Nipiča – Nipkeja

Nipke je del slovenske hip-hop in reperske scene že zadnjih 17 let. A se ne ukvarja le z glasbo. V plesni šoli Artifex otroke poučuje hip hop ter vodi plesno skupino X planet. Za poimenovanje le-te je navdih črpal iz skladbe Noben me ne razume.

Humanitarnost gre skozi želodec

Prijavljeni tekači in pohodniki se boste s priloženim kuponom v štartnem paketu pri Danilu Ivanuši – Knedlu okrepčali s tortiljo. Ostali obiskovalci pa boste lakoto lahko (po)tešili ob Stankovem Piramida piskru in tako podprli programe ter delovanje Slovenskega društva hospic.

Ko govorimo o gledališču, filmu in kulinariki, beseda hitro nanese na Danila Ivanušo, ki je gurman, vsestranski umetnik ter znan obraz z odrskih desk in televizijskih zaslonov. Najmlajši so ga lahko spoznali v kuharskem šovu Riba na oko, za prenašanje znanja na vse generacije pa je ustanovil blagovno znamkoKnedl.

Maribor sočutno mesto – (Za)pelji me

Prostovoljci bodo invalide, starostnike ter nepokretne obiskovalce z vozički zapeljali na sprehod po Mestnem parku in vabijo, da se jim v čim večjem številu pridružite.

V programu Maribor sočutno mesto, ki ga načrtujemo s Slovenskim društvom hospic, območno enoto Maribor, bomo v prihodnje organizirali različne akcije in prireditve, namenjene ozaveščanju javnosti

1. junij
Razbij(a)mo mite o smrti

18.00 Lutkovna predstava Sanje o zvezdi v Lutkovnem gledališču Maribor.

Brezplačo vstopnico (število je omejeno) si lahko zagotovite z udeležbo na dobrodelnem teku in pohodu ali z obiskom stojnice Lutkovnega gledališča Maribor v ciljnem prostoru, pri Paviljonu v Mestnem parku, v soboto, 1. junija med 9:00 in 12:00 uro.

Zgodba Sanje o zvezdi (Charles Dickens: A Child’s Dream of a Star, 1850) je odmev na smrt pisateljeve sestre. Globoka izkušnja izgube ljubljenega človeka, ki ni v življenju prihranjena nikomur, je upodobljena v zgodbi glavnega junaka, ki se sooča s smrtjo sestre in mame. Vendar jo Dickens oblikuje v prelepo pripoved o presežnem – o zvezdi –  kamor je vsakdo namenjen in kjer se bo s svojimi ljubimi znova srečal.

18.30 Okrogla miza Hospickafe v organizacija Slovenskega društva hospic.

Pogovor bo usmerjala in vodila dolgoletna prostovoljka ter ambasadorka hospica Manca Košir z gosti: Renato J. Roban, predsednico Slovenskega društva hospic, patrom Karlom Gržanom, magistrom teologije in doktorjem literarnih ved, ter Zoro A. Jurič, upokojeno profesorico slovenskega jezika, aktivno kulturnico in ambasadorko Mariborske knjižnice. Dogodek, namenjen detabuizaciji smrti v naši družbi in predstavitvi dolgoročnega projekta Maribor sočutno mesto, se bo odvijal v dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Vstop je brezplačen.

20.00 Slavnostni zaključek projekta v dvorani Lutkovnega gledališča Maribor in razglasitev končnega zneska zbranih sredstev s prireditvijo Nemogoče je samo beseda.

Soorganizatorji:


Lutkovno gledališče Maribor

Soroptimist International Maribor

Kulturno umetniško društvo Zgodba o klopeh in ljudeh

Slovensko društvo hospic

Mestna Občina Maribor

Leave a Reply