Športni copati Salomon Ultra Glide

Ko v “laboratoriju” za ultre nastane križanec Hokine četrte “hitre koze” in Salomonove ultra trojke

Zanimivo je, da so se pri Salomonu po dobrih desetih letih, ko sta zaradi ustanavljanja lastne znamke družbo zapustila ključna oblikovalca Nicolas Mermoud in Jean -Luc Diard odločili, da bodo izdelali športni copat, ki sledi njunim trendom. Takrat, oba še zaposlena pri Salamonu, sta predstavila novo, revolucionarno linijo copat za hitre teke navzdol – Maori. Vendar njuna ideja pri lastnikih družbe ni padla na plodna tla. Tako smo (na srečo) dobili novo znamko Hoka ONE ONE. Vse ostalo je zgodovina.

Na copat Salomon Ultra Glide sem v živo naletel na stojnici tekaške prireditve K24 Ultra trail

Namesto vitkega atleta, robustni gladiator

Če smo pri Salamonovih copatih linije S-lab ultra bili do sedaj vajeni minimalizma v vseh pogledih, potem nam bo Ultra Glide porušil vse tabuje. Iz vitkega, lahkega in hitrega atleta so oblikovali čistega gladiatorja. Surovo, vzdržljivo moč. V primerjavi z zadnjim modelom za ultra teke S Lab ultra3 je Ultra Glide veliko robustnejši in masivnejši. Velik del čevlja predstavlja debel in ukrivljen podplat, ki zaradi 6 milimetrskega padca sili stopalo v tek po prstih. Kljub temu, da se po absorpciji udarcev ne more meriti s Hokinim modelom Speedgoat pa lahko z zagotovostjo trdim, da gre za najbolj blažen Salamonov copat. Občutek teka po neravni površini je zares izjemen. Guma, ki preprečuje vdor vode in ob straneh ščiti stopalo pred zunanjimi udarci v kamne, skale, korenine, veje ter vsega, kar se pojavi na poti, je nameščena dovolj visoko in dobro opravlja svojo funkcijo. Tudi sprednji del copata je dobro gumiran. Predvsem pri teku navzdol boste občutili, za moj okus, nekoliko pretrdo gumo. Zato toplo priporočam, da copat predhodno preizkusite, da se vam dobro uleže po stopalu. Najbolje, da z njim napravite nekaj kilometrov po terenu, ki je podoben tistemu na tekmi, na kateri jih boste obuli. Prav tako priporočam uporabo nogavic, ki so v prstnem delu ojačane, uporabo kreme proti drgnjenju in nakup 2/3 večje številke čevlja, od vaše običajne.

V primerjavi z S Lab ultra3 je Ultra Glide veliko robustnejši in masivnejši.

Školjka je podobna predhodnim modelom linije S Lab Ultra z integrirano “nogavico”, ki zelo dobro (za)objame stopalo in preprečuje njegovo podrsavanje levo-desno ter naprej-nazaj, Tudi Quicklase sistem zavezovanja preko vezalke v zanki poskrbi za dodatno dobro prilagajanje čevlja stopalu. Že po tradiciji pa imajo v zgornjem delu “jezika” nameščen tudi “žepek” za shranjevanje vezalk in sistema. Zanimivo je, da je Ultra Glide kljub svojemu robustnemu izgledu za 7 gramov lažji od Ultra 3.

Po nekaj testih na terenu napovedujem, da bo Ultra Glide osvojil srca mnogih trail tekačev…

Po nekaj testih na terenu napovedujem, da bo Ultra Glide osvojil srca mnogih trail tekačev, ki iščejo kompromis med hitrim in lahkim copatom z agresivnim oprijemom ter udobjem na dolgih razdaljah. Če pri Hoki pogrešam boljši, notranji oprijem stopala in boljšo trpežnost ter daljšo obstojnost materiala, predvsem zgornjega dela iz tkanine, me je Ultra Glide prepričal tudi v teh segmentih. Sicer bom z obstojnostjo materialov moral še nekoliko počakati. Toda če je copat izdelan iz tako kvalitetnih materialov kot S Lab Ultra 3, verjamem, da me ne bo razočaral. Zato menim, da so pri Salomonu z linijo Ultra Glide naredili odlično potezo in se že veselim njene nadgradnje.

Se že veselim naslednika vstopnega modela Salomon Ultra Glide.

Leave a Reply