Kava za posladek?

Z nekaj dodatki in malo domišljije si lahko pripravimo nešteto okusov kave

Osnovni recept
• 120 g indijskih oreščkov
• 250 mililitrov vode
• 2 žlici tekočega naravnega sladila (stevija, kokosov, agavin, javorjev sirup, rižev slad …)
• po želji tudi ekstrakt vanilije, mandljev, čokolade, lešnikov …

Indijske oreščke čez noč namočite tako, da so popolnoma prekriti z vodo. Zjutraj jih odcedite, splahnite in v mešalniku zmeljite. Hitrost zmanjšajte ter postopno dodajajte vodo, sladilo in izbrani ekstrakt. Ko so sestavine premešane, ponovno prestavite v najvišjo hitrost in počakajte, da dobite gladko zmes, ki jo prelijete v stekleničke. Osnova bo v hladilniku uporabna do deset dni. Pred uživanjem stekleničko pretresite.

Aromatični recept
• 1/3 skodelice oluščenih mandljev
• 4 dateljni brez koščic
• skodelica vode
• 2 žlici raztopljenega kokosovega olja
• žlička cimeta
• ščepec morske ali himalajske soli

Mandlje in dateljne prelijte z vrelo vodo ter jih pustite najmanj štiri ure, da se dobro namočijo, najbolje kar čez noč. Nato jih odcedite, sperite in jim v mešalniku dodajte še druge sestavine. Temeljito premešajte, da se kokosovo olje dobro vpije v zmes. Prelijte v stekleničko in pred vsako uporabo dobro pretresite. Tudi ta aromatična osnova bo v hladilniku vzdržala vsaj deset dni.

Hitri recept
• 30 g ovsenih kosmičev
• 30 g kokosa
• 250 ml vode
• 1-2 žlici naravnega sladila (stevija, kokosov, agavin, javorjev sirup, rižev slad …)
• po želji 1/4 žličke mandljevega ekstrakta

Ovsene kosmiče in kokos na najvišji hitrosti v mešalcu na kratko zmeljite. Dodajte vodo in zmes za deset minut pustite, da se namoči. Nato mešajte še tri minute, precedite skozi fino cedilo in osladite ter prelijte v stekleničko.

Zdrava kofeinska bombica

  • 100 ml kuhane, vroče ekološke zelene kave
  • 5 g oz. žlička ghee masla
  • 5 g oz. žlička hladno stiskanega kokosovega olja
  • 10 g oz.  dve žlici kokosovega mleka
  • malo vanilje v prahu

Nepraženo in neobdelano ekološko zeleno kavo, polno antioksidatnov kot so polyphenois in aktivne spojine imenovane chlorogenic kisline, skuhajte v kofeteiri ali precedite ter ji v visoki posodi za mešanje dodajte ostale sestavine. Z metlico za stepanje na najvišji hitrosti mešajte dobro minuto, dokler se ne speni. In, ekola, izvrsten in zdrav jutranji kapučino je pripravljen. Uživajte!

Eden odgovor na “Kava za posladek?”

Leave a Reply to robert kereži Cancel reply