Kava za posladek?

Z nekaj dodatki in malo domišljije si lahko pripravimo nešteto okusov kave

Osnovni recept
• 120 g indijskih oreščkov
• 250 mililitrov vode
• 2 žlici tekočega naravnega sladila (stevija, kokosov, agavin, javorjev sirup, rižev slad …)
• po želji tudi ekstrakt vanilije, mandljev, čokolade, lešnikov …

Indijske oreščke čez noč namočite tako, da so popolnoma prekriti z vodo. Zjutraj jih odcedite, splahnite in v mešalniku zmeljite. Hitrost zmanjšajte ter postopno dodajajte vodo, sladilo in izbrani ekstrakt. Ko so sestavine premešane, ponovno prestavite v najvišjo hitrost in počakajte, da dobite gladko zmes, ki jo prelijete v stekleničke. Osnova bo v hladilniku uporabna do deset dni. Pred uživanjem stekleničko pretresite.

Aromatični recept
• 1/3 skodelice oluščenih mandljev
• 4 dateljni brez koščic
• skodelica vode
• 2 žlici raztopljenega kokosovega olja
• žlička cimeta
• ščepec morske ali himalajske soli

Mandlje in dateljne prelijte z vrelo vodo ter jih pustite najmanj štiri ure, da se dobro namočijo, najbolje kar čez noč. Nato jih odcedite, sperite in jim v mešalniku dodajte še druge sestavine. Temeljito premešajte, da se kokosovo olje dobro vpije v zmes. Prelijte v stekleničko in pred vsako uporabo dobro pretresite. Tudi ta aromatična osnova bo v hladilniku vzdržala vsaj deset dni.

Hitri recept
• 30 g ovsenih kosmičev
• 30 g kokosa
• 250 ml vode
• 1-2 žlici naravnega sladila (stevija, kokosov, agavin, javorjev sirup, rižev slad …)
• po želji 1/4 žličke mandljevega ekstrakta

Ovsene kosmiče in kokos na najvišji hitrosti v mešalcu na kratko zmeljite. Dodajte vodo in zmes za deset minut pustite, da se namoči. Nato mešajte še tri minute, precedite skozi fino cedilo in osladite ter prelijte v stekleničko.

Zdrava kofeinska bombica

  • 100 ml kuhane, vroče ekološke zelene kave
  • 5 g oz. žlička ghee masla
  • 5 g oz. žlička hladno stiskanega kokosovega olja
  • 10 g oz.  dve žlici kokosovega mleka
  • malo vanilje v prahu

Nepraženo in neobdelano ekološko zeleno kavo, polno antioksidatnov kot so polyphenois in aktivne spojine imenovane chlorogenic kisline, skuhajte v kofeteiri ali precedite ter ji v visoki posodi za mešanje dodajte ostale sestavine. Z metlico za stepanje na najvišji hitrosti mešajte dobro minuto, dokler se ne speni. In, ekola, izvrsten in zdrav jutranji kapučino je pripravljen. Uživajte!

Eden odgovor na “Kava za posladek?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja