Pogrejte in pojejte

Zdrav obrok zmeraj pri “roki”

Kako boste v hladilniku zmeraj našli zdrav obrok?

Ko nas življenjski tempo povozi in nam za pripravo kosila enostavno zmanjka časa, je zlata vredno, če smo si A, B, C rešitve pripravili že prej. Ta, med resnimi gospodinjami še pred kratkim bogokletna bližnjica, se je v zadnjem času namreč spremenila v popularni trend. Dokaz so družbena omrežja najbolj znanih imen v nutricionizmu, kulinariki in fitnesu, polna uravnoteženih obrokov, shranjenih v barvastih kompletih steklenih posodic.

Pazite na rok uporabnosti
Torej – namesto da ste pod stresom vsakič, ko razmišljate o tem, kaj bi kuhali in jedli, hladilnik raje napolnite z zdravimi jedmi, iz katerih hitro in enostavno kombinirate obroke ali jih samo pogrejete in pojeste. A pazite, da ne naredite začetniške napake: pri nakupovanju bodite pozorni na datum izteka roka uporabnosti živil. Lahko se namreč zgodi, da bodo na dan, ko ste jih nameravali pripraviti, že neuporabna. Čeprav teorija načrtovanja jedilnikov za cel teden zveni odlično, boste torej kljub temu morali vsaj enkrat v tednu stopiti do trgovine po živila, ki imajo krajši rok trajanja.

Pri nakupovanju bodite pozorni na datum izteka roka uporabnosti živil

Pri pripravi jedi in odmerjanju količin posameznih živil bodite natančni. Vsaj v začetku, dokler ne dobite občutka, zato uporabljajte žlice, merilne skodelice in tehtnice. Le tako boste naredili dovolj velike in pravilno razporejene porcije. Kljub merjenju in tehtanju bo najbrž nekaj hrane ostalo in dobro je, če jo pojeste takoj. Ko končate, jedi še fotografirajte, da boste naslednjič poznali točne količine sestavin. Odločitev o tem, ali boste obroke pripravili v celoti oziroma samo posamezne sestavine, ki jih boste naslednjič vmešali v jed, je vaša. Za raznolikost in praktičnost jedilnika je najbolje, da se odločite za oboje.

Varno shranjevanje
Da se hrana ne bo pokvarila in bo dalj časa sveža, morate biti še posebno pozorni pri pripravi. Meso, ki ni termično obdelano, shranjujte v hladilniku zmeraj na dnu, kuhano hrano, oprano sadje in zelenjavo pa na zgornji polici. V preveč napolnjenem hladilniku se temperatura nekoliko poviša, zato naj bo stalna in stabilna, okoli 2 stopinji Celzija. Jedi ohladite na sobno temperaturo, preden jih pospravite v hladilnik, vendar zunaj ne bodo več kot dve uri. Shranjevalne posode opremite z nalepkami, da lažje najdete, kar iščete, ko se vam zjutraj mudi v službo. Ne shranjujte predolgo. Če domnevate, da jedi ne boste pravočasno pojedli, jih globoko zamrznite in prihranite za drugič.

 

 

Eden odgovor na “Pogrejte in pojejte”

Leave a Reply