Jurasicc Coast (ultra) trail 2019 part 5

Jej, pij in teci

Na letošnjem 100 kilometrov dolgem Fruškogorskem ultra maratonu v Novem Sadu, nekakšni pripravi na to 100 miljsko angleško preizkušnjo, sem ugotovil, da mi uspeva držati dokaj hiter in konstanten tempo vse tja do šestdesetega, največ osemdesetega kilometra. Potem mi učinkovitost bistveno pade in prednost pred drugimi tekmovalci, ki sem si jo do takrat pridelal, začne hitro kopneti. Tako me največ napadalcev iz ozadja prehiti prav v zadnjih dvajsetih kilometrih, kar me vrže v psihično otopelost, iz katere se mi ne uspe izvleči skoraj do zadnjih treh kilometrov, ko je že prepozno, da bi karkoli popravil. 

Na tej dolžini pa sem opazil še eno konstanto: pomanjkanje apetita. Geli, čokoladice in energijske tablice se mi zdijo presladki, tudi oslajena pijača z elektroliti mi težko steče po grlu, upirajo se mi celo sendviči, sušena govedina in oreščki. Le kakšna slana mesna juha, ki pa se na tekmah zelo redko dobi, sploh v zadnji tretjini, v utrujenem in izčrpanem telesu zbudi željo po obnovi energijskih zalog. Ker med tema vzporednicama najbrž obstaja povezava, sem trenutno v iskanju rešitve pakiranja, shranjevanja in obstojnosti jušne osnove, ki velja malodane za zdravilni napitek ali celo čudežni eliksir tudi ob obnavljanju sesutega imunskega sistema zaradi bolezni. 

Pozimi sem velikokrat kuhal goveje ali piščančje kosti in hrustanec oziroma ribje glave ter si iz njih pripravljal jušno osnovo, ki sem jo shranjeval v zamrzovalniku. Takšne juhe so namreč bogate z želatino, vitamini in minerali, predvsem natrijem, magnezijem, kalcijem, kalijem, ki se med dolgotrajnimi napori in znojenjem pospešeno izločajo iz telesa, pomanjkanje pa lahko privede do mišičnih krčev, upočasnjenega delovanja organov ali v skrajnih primerih celo do smrti. 

Zelo pomembna je tudi želatina. Ko telo izčrpa zaloge glukoze oziroma glikogena, začne namreč za njihovo obnovo v proste aminokisline pretvarjati mišično maso. Če jo ustrezno nadomestimo ter ji dodamo še njeni glavni aminokislini glicinom in prolinom, lahko ta proces ustavimo ali vsaj upočasnimo in telo si bo hitreje opomoglo. Najčistejša nepredelana oblika je kolagen, med njegovo razgradnjo pa se sproščajo faktorji, ki pospešujejo celjenje ran ter vseh mikropoškodb in vnetj mišic, ki so posledica dolge aktivnosti in napora. Do UTMB, konec avgusta, bom rešitev zagotovo imel, saj mi jih je žena iz rokava takoj stresla kar nekaj. 🙂 Le preizkusiti jih je še treba in z veseljem bom izkušnje kaj kmalu delil tudi z vami. 

Leave a Reply