Ali obstajajo negativne kalorije? ZA (del I.)

Edina, ki nima kalorij, je voda, vsa druga živila jih imajo. A obstajala naj bi tudi takšna, za presnovo katerih naj bi telo pokurilo več goriva, kot smo ga vnesli. Pa trditve o negativnih kalorijah v resnici držijo?

Edina brez kalorij je izvirska voda…

Na seznamu takšnih »shujševalnih živil« naj bi bile predvsem beljakovine ter živila z veliko vlakninami ter fitohranili. Vsekakor pa z manj kot štirimi odstotki ogljikovih hidratov ter petimi odstotki maščob, ter bogata z vodo, ujeto v vlaknasto tkivo. Zato smo ob njihovem zaužitju hitreje siti. Poleg tega naj bi imela še številne druge koristne lastnosti, ki naj bi posredno dobro vplivale na ohranjanje vitke linije: dvigovala energijo, stabilizirala raven sladkorja v krvi, pospeševala prebavo in čistila črevesje, zavirala apetit, odvajala vodo iz telesa, delovala protivnetno, izboljševala prekrvitev, lajšala spanec, zniževala stres, anksioznost in depresijo.

In zvezde seznama so?

Zelena solata

Skodelica zelene solate vsebuje približno 8 kalorij. Večinoma je sestavljena iz vode, za njeno »predelavo« pa naj bi telo potrošilo kar trikrat več energije. Bogata je še z železom, magnezijem in vitamini ter obvezna sestavina vsake zdrave, ne zgolj dietne prehrane.

Zelje

V 100 gramih zelja je 20 kalorij. Da bi telo prebavilo surovega, naj bi jih »pokurilo« trikrat več, za kuhanega pa dvakrat. Je prav tako odličen vir vitamina C, betakarotena, vitamina A ter številnih mineralov.

Kumare

Skodelica kumar ima 15 kalorij, telo naj bi jih za presnovo potrebovalo dvakrat več. So bogate z vlakninami in izvrsten spodbujevalec prebave. Prav tako vsebuje veliko kalija in vitamina C.

Paradižnik

Srednje velik vsebuje približno 22 kalorij, telo pa naj bi jih za presnovo potrebovalo 60. Vsebuje več kot 90 odstotkov vode, le malo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, bogat pa je z vitamini C, B-kompleksa, E in K ter antioksidantom likopenom. Ker hkrati spodbuja izločanje tekočine iz telesa, je idealen za vse, ki jih pestijo odvečni kilogrami.

Redkvice

V eni redkvici je le ena kalorija, da bi jo telo prebavilo, pa potrebuje vsaj tri, pravijo zagovorniki negativnih kalorij. So izvrsten vir vitamina C, spodbujajo pa tudi izgorevanje maščob v telesu.

Šampinjoni

Približno 100 gramov vsebuje 18 kalorij, telo naj bi jih za prebavo potrošilo 55. Od vseh gob so prav šampinjoni najbolj bogati s proteini, odličen vir riboflavina, selena ter prehranske vlaknine inulina ter brez škroba.

Brokoli

V stotih gramih brokolija je 25 kalorij, potrošili naj bi jih kar 80. Bogat je z vitamini in minerali ter zaradi zdravilnih učinkovin razglašen za najboljše varovalno živilo pred rakom.

Korenje

V 100 gramih svežega korenja je 41 kalorij, da ga telo prebavi, jih menda potrebno 60. Je odličen izvor vitamina A, karotenoidov ter dietnih vlaken, vitamina C in kalija. Vsebuje še naravne sladkorje ter je odlično sladilo za vse, ki so na dieti.

Zelena

Steblo zelene srednje velikosti ima le šest kalorij in prebavo naj bi jih potrebovali približno 50. Prav tako je bogata z vlakninami, odličen vir vitamina K, antioksidanta kumarina ter vitaminov kompleksa B.

Grenivka

Zgolj 32 kalorij je v 100 gramih, a naj bi jih že za presnovo potrebovali dvakrat več. Vsekakor je znan zaveznik diet, saj pomaga pri razgradnji maščobnih celic in je bogata z vitaminom C, B6, s tiaminom, z riboflavinom in vlakninami.

Jabolka

Srednje veliko vsebuje približno 100 kalorij, porabi naj bi jih 120. Spodbujajo presnovo, bogate so z vitaminom C, antioksidanti ter nižajo raven slabega holesterola v krvi.

 

 

 

Na seznamu takšnih »shujševalnih živil« naj bi bile predvsem beljakovine ter živila z veliko vlakninami ter fitohranili.

13 prednosti živil z minus kalorijami:

– pospešujejo presnovo,

– dvigujejo raven telesne energije,

– zmanjšujejo apetit,

– pomagajo odvajati vodo iz telesa,

– stabilizirajo raven sladkorja v telesu

– izboljšujejo prebavo in čistijo črevesje,

– čistijo jetra in pospešujejo presnavljanje maščobe,

– delujejo protivnetno,

– znižujejo raven holesterol,

– zmanjšujejo stres, anksioznost in depresijo,

– pripomorejo k boljšemu spancu,

– obnavljajo kožo, osvežijo lase in okrepijo nohte,

– brez slabe vesti jih lahko uživamo v velikih količinah.

 

 

 

Leave a Reply