Zakaj tečem (tudi) pozimi

Kot ste najbrž že zasledili na mojem facebook profilu sem tekaško aktiven tudi pozimi. Tek v tem letnem času, bodisi podnevi ali ponoči, je bistveno drugačen in nekoliko poseben. Ponuja namreč povsem drugačno izkušnjo kot v toplih, suhih in sončnih dneh pomladi, poletja ter jeseni.

Logično bi bilo, da če bi se hotel mentalno spočiti od teka, pač ne bi smeli teči. Toda »odklop« se da doseči tudi z njim.

Če sem iskren, je zimski tek zame in verjamem da tudi za mnoge druge tekače, najbolj užitkarski. Zato je prava škoda, da so dnevi tako kratki. V tem obdobju namreč ne tečem na čas in se ne držim tempa. Prav tako nimam nekih posebnih trening načrtov. Tečem zgolj iz čistega užitka, da vzdržujem formo in se relativno dobro pripravljen prebijem do pomladi. Tako pogosto naredim čez vikend (sobota in nedelja) tudi do 60 ali več kilometrov in do 3.000 višincev. Sicer v počasnem tempu cone udobja, ki pa zaradi dolžine in trajanja od telesa vseeno zahteva dovolj veliko mero napora, da se v fazi regeneracije (pri)sili v določene prilagoditve. Nujna je seveda tudi njegova adaptacija na razmere, ki vladajo v tem letnem času kot so mraz, padavine, vlaga, led…, kar pa vse skupaj samo še dodatno (o)krepi naš imunski sistem. Tudi podlaga, ki se pod nami nenehno spreminja (blato, pomrznjena zemlja, led, različno debel ter trden sneg…) zahteva dolgotrajno osredotočenost in stimulira dobro delovanje senzoričnih receptorjev. Zaradi temperaturnega obrata ali inverzije se lahko dokaj hitro iz sive turobnosti preselimo v lep, sončen dan in si naredimo zalogo vitamina D ter dobre volje. Zato je tek v zimskem času zelo koristen.

Ker so zime nepredvidljive, zimski športi pa odvisni od določenih razmer je najbolje, da je naša osnovna športna aktivnost tudi v tem letnem času še zmeraj tek.

Veliko trail tekačev je v tem obdobju aktivnih tudi v drugih športnih disciplinah kot so npr. tek na smučeh, turno smučanje ali pohodništvo. To sicer pozdravljam, a se mi prej kot menjava aktivnosti zdijo najbolj bistvene sestavine (pred)pripravljalnega obdobja kontinuiteta treningov, regeneracija in mentalni počitek ter dobra fizična priprava v telovadnici. Slednje je še posebej pomembno, saj bomo z določenimi vajami okrepili sklepe, ligamente in vezi ter pridobili na moči. S tem bomo preprečili marsikatero poškodbo pa tudi mišična utrujenost se bo kasneje med tekmovalno sezono pojavila veliko kasneje

Ekstremne razmere povečajo tveganja.

Vsak tek, še posebej v gozdu, gorah ali v oddaljenih ter nedostopnih predelih prinaša določene elemente nevarnosti. Sploh, če se pustolovščine lotimo sami. Zato je v prvi vrsti zelo pomembno, da si zaupamo, se dobro poznamo razumemo. Tako kot imamo ljudje različne življenjske izkušnje, se tudi tekači med seboj razlikujemo po izkušnjah, ki smo jih pridobili s tekom. Uživanje v dolgih tekih, ki se velikokrat spremenijo v pravo pustolovščino se bo pričelo seveda šele po nekaj mučnih izkušnjah, ki pa jih hočeš nočeš mora izkusiti vsak na svoji koži. Toda z vsakim treningom in tekmo bomo bliže temu. Vsak pretečen kilometer nam bo popeljal bliže in nam povedal nekaj več o nas.

Na samostojne daljše tekaške pustolovščine le izkušeni.

Vreme se lahko v kateremkoli letnem času spremeni v nekaj minutah, kar je še posebej značilno za gorsko okolje. Pozimi so te spremembe lahko še toliko bolj neugodne, včasih celo ekstremne. Hladen ter suh dan se lahko nenadoma spremeni v ledeno nevihto s temperaturami krepko pod ničlo in podhladitev sledi v nekaj minutah. Zato so dobra psihofizična pripravljenost, opremljenost, naše znanje in izkušnje, načrtovanje poti ter objektivna ocena rizika ključnega pomena, da se v dolino vrnemo živi in zdravi. Samostojne dogodivščine nas sicer poživljajo vendar tudi povečajo tveganja. Že nedolžen zvin gležnja nas lahko v nizu neugodnih zaporednih dogodkov potisne na sam rob preživetja. Zato je pri začetnikih priporočljiv tek s prijateljem ali v skupini, saj bo tako bo veliko bolj varno, sproščeno pa tudi zabavno. Ko načrtujete pot, si omislite tudi kakšne bližnjice, da lahko zmanjšate razdaljo oz. čas, če bo treba. Poti in gore bodo namreč vedno tam in če vam ne bo uspelo boste pač poskusili drugič.

V naslednjem članku boste izvedeli kako se pripraviti na daljše zimske teke, kako jih načrtovati, katera oprema je obvezna in priporočljiva, na kaj morate biti še posebej pozorni in še mnogo več. Do takrat pa veliko tekaških užitkov v belem…

Srečno 2021

Leave a Reply