Prehrana, ki nam jo je prineslo sodobno poljedelstvo in živinoreja (žitarice, mlečni izdelki, industrijsko pridelano meso, (pre)soljena hrana, rafinirani sladkor in olja…) se je za naša paleolitska telesa izkazala kot naravnost katastrofalna. Še posebej žita in izdelki iz žit, vključno s tistimi brez glutena, vsebujejo visok odstotek ogljikovih hidratov, ki se v končni fazi razgradijo v sladkor. Za organizem predstavlja to visok stres in posledično obremenitev imunskega, hormonskega in živčnega sistema. Hkrati epigenetsko programirajo telo za pridobivanje energije primarno iz ogljikovih hidratov, kar vodi v zasvojenost z njimi, upočasnjuje presnovo ter otežuje in preprečuje izgorevanje presežnih maščobnih zalog. Proteini, ki jih vsebujejo žita so predvsem nefunkcionalne beljakovine in antihranila, ki preprečujejo absorpcijo vitaminov in mineralov, uničujejo prebavne sluznice in posledično povzročajo s tem povezane težave.
Ivica Flis Smaka, zdravnica, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, anti-aging medicine, regeneracije ter akupunkture (Tradicionalna Kitajska Medicina – TKM), bo predstavila, kako z novimi pristopi pomaga rekreativcem/športnikom in drugim v boju z izgorelostjo, stiskami, depresijami, nespečnostjo, nervozo, tistim s povečano telesno težo, menopavzo, andropavzo, osteoporozo ter bolečinami v mišicah in sklepih.
Ultratrail tekač Robert Kereži, ki bo predstavil različne praktične prehranske izkušnje, s katerimi je iskal najboljše poti do zdravja, regeneracije in športnih dosežkov.
Raziskovalka mag. Mojca Vozel, odlična poznavalka znanstvenih spoznanj prehranske antropologije, bo govorila o vplivu prehrane na zdravje, moč ter dolgoživost preteklih in sodobnih kultur.