“Zlato” mleko

O tem, kaj si mislim o mleku živali (najpogostejše je seveda kravje) ste lahko prebrali v članku Kako radi imate mleko I. in Kako radi imate mleko II.

Alternativa živalskim mlekom so rastlinska mleka. Predvsem mleka iz oreščkov in semen, ki si jih lahko zelo enostavno, hitro in poceni naredite tudi doma. V trgovini kupljena so sicer dobrega okusa, a zasoljenih cen ter polna nepotrebnih umetnih “primesi” in konzervansov.  Osebno za izdelavo rastlinskih mlek uporabljam aparat Vegan Star, ki je zelo priročen, praktičen in enostaven za uporabo. Mleka pa lahko delate tudi brez aparata, a je postopek nekoliko bolj zamuden in nepraktičen.

Iz semen in oreščkov si lahko pripravite veliko različnih vrst okusnih in zdravih vrst mleka.

Vrste rastlinskih mlek

  • Kokosovo mleko – se naredi iz kokosovega mesa in vode. Pol kilograma sveže nastrganega kokosovega mesa prelijte s 1 litrom vroče vode. Pustite stati približno 30 minut in nato tekočino precedite skozi gazo. Kokosovo meso lahko nadalje uporabite za izdelavo sladic.
  • Mandljevo mleko – razmerje med sladkorjem in beljakovinami je v mandljevem mleku idealno za človekove potrebe. Četrt kilograma mandljev namočite čez noč, zjutraj jih olupite, nanje nalijete 1 liter sveže vode in vse skupaj zmeljete v električnem mešalniku. Kašo precedite skozi gazo. Zmlete mandlje lahko nadalje uporabite za izdelavo sladic, krem, maščobno-beljakovinskega kruha.
  • Mleko iz indijskih oreščkov – Četrt kilograma indijskih oreščkov namočite čez noč. Vodo v kateri so se namakali odlijte in nanje nalijete 1 liter sveže vode. Vse skupaj zmeljete v električnem mešalniku. Kašo precedite skozi gazo. Zmlete indijske oreščke lahko nadalje uporabite za izdelavo sladic, krem, maščobno-beljakovinskega kruha.
  • Mleko iz brazilskih oreščkov – Četrt kilograma brazilski oreščkov namočite čez noč. Vodo v kateri so se namakali odlijte in nanje nalijete 1 liter sveže vode. Vse skupaj zmeljete v električnem mešalniku. Kašo precedite skozi gazo. Zmlete brazilske oreščke lahko nadalje uporabite za izdelavo sladic, krem, maščobno-beljakovinskega kruha.

Poleg predlaganih lahko uporabite katere koli druge oreščke (domač oreh, makedamija, pekan orehi, lešniki,..). Napitki iz njih so kremasti in enostavni za pripravo.

Za konec pa še zdravilni mlečni napitek

  • Zlato mleko – je mešanica mandljevega mleka, kokosovega olja in kurkume, ki mu tudi da značilno zlato barvo in rahlo pekoč okus. Kurkuma vsebuje veliko polifenolov, ki so močan antioksidant in delujejo protivnetno. V kombinaciji s črnim poprom se njihov učinek še poveča.

Priprava:  2 dcl mandljevega mleka, 1 žlico kokosovega olja in 1/4 žličke kurkume zmešajte v loncu za kuhanje, ki ste ga pristavili na rahel ogenj. Medtem, ko vsebino lonca segrevate, jo neprestano mešajte in pazite, da ne zavre. Tik pred vretjem odstavite s štedilnika in postopek par krat ponovite.

 

Leave a Reply